Skip to main content

Ruitermerken integreren steeds vaker een nieuwe technologie in hun ruiterhelmen: MIPS of Multi-directional Impact Protection System. Deze nieuwe technologie verkleint het risico op hersenschuddingen en andere hersenletsels. In dit artikel kom je te weten hoe MIPS juist werkt en hoe het jou beschermt!

Laboratorium-tests versus levensechte situaties

Er is geen tekort aan keuzemogelijkheden wat ruiterhelmen betreft: er zijn verschillende merken, kleuren, stijlen en accessoires waaruit we kunnen kiezen. Al deze helmen dragen ook een officieel keurmerk. Dat krijgen ze na uitgebreid testen, want ze moeten er immers voor zorgen dat jij als ruiter op een veilige manier erop uit kan trekken. Toch wees een onderzoek in 2018 uit dat niet alle helmen even veilig zijn. En dus dat niet alle ruiterhelmen evenveel bescherming bieden.

Volgens wetenschappers komt dit door het grote verschil in de manier waarop ruiterhelmen getest worden en de manier waarop ruiters tijdens het rijden ten val komen. Onderzoek toont namelijk aan dat de meeste verwondingen die ruiters oplopen, afkomstig zijn van schokken met een draaiende beweging. Deze schokken worden rotationele impacten genoemd. De standaardtesten voor het toekennen van een CE-keurmerk, testen momenteel enkel hoe goed helmen ruiters beschermen tegen lineaire of rechtlijnige schokken. In die zin slagen ze er niet helemaal in om levensechte situaties na te bootsen.

Wanneer je brein door elkaar geschud wordt…

Het grote gevaar van rotationele impacten is dat deze draaiende schokken zorgen voor meer schade aan je hersenen. Want wanneer ons hoofd draait, maken onze hersenen dezelfde beweging als onze schedel. Alleen doen ze dat met vertraging. Daardoor botst ons brein tegen de binnenkant van onze schedel. Dat zorgt voor schade aan ons hersenweefsel, met als resultaat een hersenschudding of zelfs blijvende hersenschade.

Omdat dit nog maar enkele jaren geleden werd ontdekt, zijn weinig ruiterhelmen die je nu kan kopen, aangepast aan deze nieuwe kennis. Toch bestaan er al enkele helmen met een nieuwe technologie om draaiende schokken beter op te vangen. Die nieuwe technologie wordt MIPS of Multi-Rotational Impact System genoemd.

Rotationele impacten opvangen

Ruiterhelmen met een MIPS-systeem, hebben een tweede harde laag. Die bevindt zich tussen de harde buitenkant van een helm en de zachte binnenkant. De laag zit vastgehecht aan de beschermende, zachte laag. Maar ze kan bewegen ten opzichte van de harde buitenlaag. Daardoor kan het hoofd van een ruiter zo’n 10 tot 15 mm bewegen ten opzichte van de buitenkant van de cap. Op die manier wordt een groot deel van de draaiende beweging van een schok opgevangen door de helm, in plaats van door de hersenen van de ruiter.

In de video hieronder wordt uitgelegd hoe dat juist in zijn werk gaat. In het voorbeeld worden fietshelmen getoond. Maar het principe is net hetzelfde bij ruiterhelmen.

Samengevat: als je een nieuwe helm koopt, denk dan zeker eens na over een cap met een MIPS-systeem. Die kwamen niet voor niets als beste uit het  Zweedse onderzoek van 2018.

Tekst: www.amble-equestrian.com | Foto: Rideapart

Silke Nuyens

♞ Horselover ◈ Rechterhand bij Communicatie Katrien

Leave a Reply