Skip to main content

Op 24 september 2022 vindt het “Interchampionship Dressage & Showjumping for Armed Forces” plaats. Dit is de enige wedstrijd in Europa waar alle deelnemers in hun beroepsuniform mogen deelnemen. 

Organisatrice, Kristy Meeuwsen is een trotse politieagente én een gepassioneerd ruiter. Naar het voorbeeld van bv. de Italiaanse militaire jumpingruiters, koesterde ze de wens om dressuur te rijden in haar uniform. Helaas werd dit nergens toegelaten. Dus besloot ze om zelf een wedstrijd te organiseren.

Dit Belgische kampioenschap voor gewapende diensten gaat door op het prachtige terrein van Manage Breugelhoeve in Peer. De deelnemende ruiters zijn actieve, gepensioneerde en reserve politieambtenaren en militairen. Deze Belgische wedstrijd die paardensport en uniformen combineert, is uniek in Europa. Kristy: “Ondertussen tonen enkele korpsen uit andere EU-landen hun interesse om aan de wedstrijd deel te nemen”. Het concept is dus een ongelofelijk succes.

Bij de organisatie kan Kristy rekenen op met een klein team van enkele politieambtenaren, militairen en 2 burgers. Verder wordt de organisatie ondersteund door, partners, sponsors, de Belgische Politie Sportbond en de lokale politiezone.

In 2019 werd er enkel een dressuurwedstrijd georganiseerd, maar dit jaar introduceert de organisatie ook de discipline springen. Je kan deelnemen aan proeven van 60 cm tot 120cm (Masters). De dressuurcompetitie omvat 5 verschillende niveaus, van beginners tot Prix St. Georges. Op de wedstrijddag rijdt elke combinatie twee proeven. Wie het goed doet kan deelnemen aan het kampioenschap. Voor de ruiters die van ver komen is er zelfs de mogelijkheid om te overnachten en je paard te stallen. Naar goede gewoonte van de gewapende diensten, wordt het kampioenschap afgesloten met een lekkere barbecue en een fijn muziekje.

Voor bezoekers is het zeker de moeite om te komen kijken naar de wedstrijd. Kirsty: “Je ziet nergens anders een concours waarin alle ruiters met hun beroepsuniformen rijden en dat is enorm leuk om te zien!” Iedereen kan hier terecht voor een hapje en een drankje, waarbij je tijdens het volgen van het kampioenschap heerlijk kan vertoeven op het ruime terras.

Wil je meer informatie of zelfs deelnemen? Naam snel een kijkje op de website  van Dressage Armed Forces of op Facebook.

Wanneer: Zaterdag 24 september 2022
Waar: M&M Breugelhoeve, Weyerstraat 1, 3990 Peer

Leave a Reply