Skip to main content

Nu de zomer weer aangebroken is, duikt er op veel paardenweides ook steeds vaker Jakobskruiskruid op. Hoewel deze plant mooie gele bloemen heeft en erg gesmaakt wordt door insecten zoals de Duinzijdebij en de Sint-Jacobsvlinder, is hij enorm giftig voor onze paarden. Vrees je dat je paard Jakobskruiskruid gegeten heeft? Dan vind je in dit artikel alle symptomen waar je op moet letten. 

Onomkeerbare leverschade

Paarden kunnen ziek worden door Jakobskruiskruid omdat de plant een stof (pyrrolizidine alkaloïden) bevat die de lever aantast. Hoewel de gifstof na 48 uur uitgescheiden wordt, sterven ondertussen levercellen af en komt er bindweefsel in de plaats. Wanneer een te groot deel van de lever afgestorven is, wordt een paard ziek omdat de lever niet meer voldoende in staat is het bloed te zuiveren. Wanneer deze schade te groot wordt, sterft het paard.

Helaas is er op dit moment nog geen behandeling die paarden met een vergiftiging kan redden. Eenmaal de schade veroorzaakt wordt, is ze daardoor onomkeerbaar. Elke extra opname van Jakobskruiskruid, zal de schade vergroten, ook wanneer die opname pas maanden of jaren later plaatsvindt. Een vergiftiging door Jakobskruiskruid, is dus een gevaar om rekening mee te houden.

Esther verloor haar paard en pony door een vergiftiging met Jakobskruiskruid. Lees haar verhaal hier. 

Tekenen van een milde vergiftiging

Elke kleine hoeveelheid Jakobskruiskruid die een paard opneemt, is giftig. Bovendien verliest Jakobskruiskruid zijn bittere smaak wanneer het in hooi belandt of platgetrapt wordt en daardoor uitdroogt. Wees dus altijd attent: ook wanneer een paard geen toegang lijkt te hebben tot Jakobskruiskruid. Omdat de schade aan de lever niet onmiddellijk zichtbare symptomen veroorzaakt, is het enorm belangrijk om direct attent te zijn wanneer een paard symptomen begint te vertonen. Hoe milder de vergiftiging, hoe groter de kans dat je paard zonder grote gezondheidsproblemen kan blijven leven.

De volgende symptomen wijzen op een milde vergiftiging met Jakobskruiskruid:

  • Conditie- en gewichtsverlies
  • Een doffe vacht
  • Sloomheid
  • Minder eetluist
  • Overgevoeligheid voor zonlicht

Een ernstige vergiftiging

In sommige gevallen wordt een milde vergiftiging door Jakobskruiskruid gemist door eigenaars of stalhouders. Wanneer het paard vervolgens toegang blijft hebben tot Jakobskruiskruid, kan er een ernstige vergiftiging optreden. Herken je de symptomen die hieronder opgesomd worden? Verwittig dan onmiddellijk een dierenarts met de melding dat je vermoedt dat je paard een vergiftiging heeft opgelopen. 

De volgende symptomen wijzen op een ernstige vergiftiging met Jakobskruiskruid:

  • Onrustig zijn
  • Doelloos rondlopen
  • Zwijmelen
  • Verlies van zicht
  • Pijn en verlamming

Jakobskruiskruid herkennen

Er zijn nog verschillende andere planten met gele bloemen waarmee Jakobskruiskruid verward kan worden. In het algemeen kan je onthouden dat alle planten met gele bloemen, op één of andere manier giftig zijn voor paarden. Zeker wanneer ze in grote hoeveelheden gegeten worden. De meeste verwarring bestaat echter met het Sint-Janskruid.

Jakobskruiskruid

Deze plant bloeit vanaf half juni tot oktober. Je herkent de plant aan de rozetten als de planten nog niet bloeien (groene stengels) en de paars gekleurde stengels waaraan de bloemen groeien wanneer de plant wel in bloei staat.

Sint Janskruid

Het grote verschil tussen de twee soorten zie je aan de bloemblaadjes: de bloemblaadjes van Sint Janskruid zijn breder. Het hart van de bloem van Sint Janskruid is ook anders: met fijne, rechtopstaande stengeltjes in plaats van een bolletje.

Meer weten over de verschillen tussen deze planten? Lees hier verder.
Silke Nuyens

♞ Horselover ◈ Rechterhand bij Communicatie Katrien

Leave a Reply