Skip to main content

Nu het weer opnieuw wat aangenamer wordt en de insecten stilaan verdwijnen, is het het ideale moment om met je viervoeter erop uit te trekken in de bossen. Je zou het misschien niet denken, maar Vlaanderen herbergt heel wat prachtige en leuke ruiterroutes. We zochten er een paar uit die van jouw buitenrit een waar avontuur maken!

Het wolfsdonkpad

Als je deze route beslist te nemen mogen jullie niet bang zijn voor het maken van wat kilometers en… natte voeten! Het wolfsdonkpad is een dagtocht van 25 kilometer door natuurgebied de Merode. De Merodebossen beslaan 1500 hectare en de knooppunten die je er vindt, verbinden 230 kilometer aan ruiterpaden door bossen, heide en velden.

Deze route leidt je langs Averbode. Daar vind je niet alleen de Abdij van Averbode. Tussen knooppunt 20 en 23 is er ook een doorwaadplaats die speciaal voor ruiters en hun paarden werd aangelegd.

Je kan een wandelkaart van Ruitergebied De Merode aankopen voor 6,5 euro via www.toerismevlaamsbrabant.be.

Het blotevoetenpad voor paarden

Nood aan een leuk extra uitdaging tijdens jullie buitenrit? Het 223 hectare grote ruitergebied de Duinengordel telt 45 kilometer aan uitgestippelde ruiterpaden. Bovendien vind je in dit gebied een waar blotevoetenpad voor paarden!

Tussen knooppunt 10 en 108 is er bijvoorbeeld een mooie doorwaadplaats. Die is omgeven met natte ondergronden van het Nationaal Park Hoge Kempen en die ideaal zijn om te draven. Een beetje verder vind je in hetzelfde ruitergebied de Oudsberg. Tussen de knooppunten 140 en 142 kan je heerlijk galloperen in het mulle zand. Je wordt er tegelijkertijd getrakteerd op een prachtig uitzicht over de Oudsberg, de hoogste landduin van Vlaanderen. Tot slot vind je in dit leuke ruitergebied in Limburg tussen knooppunten 63 en 64 een vrij toegankelijk hindernissenparcours om jullie vaardigheden te testen. Er is een versie voor ruiters én menners.

De duinengordel, en meer specifiek de Oudsberg, zijn dan ook niet voor niets één van de favoriete plaatsen van Ludo Philippaerts, zo vertelt hij in de video hieronder. Je kan een kaart van het ruiterroutenetwerk gratis verkrijgen in alle onthaalpunten, toeristische diensten en paardvriendelijke cafés en logies in Limburg. Of je kan je ruiterroute online plannen. Vertrekken doe je in Neerglabbeek (Orshof) of in Opglabbeek (Sentower Park).

Ruiterroute Meerdaal

Het Meerdaalwoud vormt samen met het Heverleebos één van de meest waardevolle Vlaamse bosgebieden. Het bestaat uit meer dan 1255 hectare loofbos. Maar tot 2005 werd het Meerdaalwoud door de Naamsesteenweg opgesplitst in een oostelijk deel (het Mollendaalbos) en een westelijk deel (het Meerdaalbos).

Om ervoor te zorgen dat wilde dieren opnieuw veilig konden oversteken van het oostelijke naar het westelijke deel, werd een ecoduct aangelegd. En dat ecoduct is uitsluitend toegankelijk voor wilde dieren en… ruiters! Er loopt namelijk een ruiterpad over het ecoduct! Dit uniek stukje ruiterroute wordt via een stobbenwal (een natuurlijk groenscherm) gescheiden van de rest van het ecoduct, maar de omgeving is nog altijd een uitstekende plaats om reeën, vossen en steenmarters te zien in hun natuurlijke omgeving.

Ruiterroute Meerdaal is bijna 30 kilometer lang en neemt je mee langs deze unieke plaats. Starten doe je aan de LRV te Oud-Heverlee. Neem vooraf contact op met de startplaats. De route kan je hier terugvinden.

ecoduct ruiterroute meerdaal oud heverlee

Foto: Toerisme Vlaams-Brabant

Ken jij nog prachtige of unieke ruiterroutes in Vlaanderen? Laat het ons weten via een reactie hieronder! Wie weet schrijven we er wel een artikel over of voegen we de route toe aan deze lijst!

Silke Nuyens

♞ Horselover ◈ Rechterhand bij Communicatie Katrien

Leave a Reply