Skip to main content

Volgens een team van Italiaanse onderzoekers kunnen honden en paarden echt met elkaar spelen.  De dieren reageren daarbij ook op elkaars lichaamstaal en gezichtsexpressies. Dat is een verrassende bevinding, vooral omdat honden roofdieren zijn en paarden prooidieren.

Achter elkaar jagen

Als je zelf een paard en hond hebt – of meerdere – dan heb je misschien al eens het spel mogen aanschouwen tussen deze twee heel verschillende dierenrassen. Vaak wordt er nagejaagd, maar soms ook gerold of (speels) gebeten. Over de intenties van dit gedrag hoeft volgens onderzoekster Veronica Maglieri nu geen twijfel meer te bestaan: honden en paarden kunnen echt met elkaar spelen.

Voor het onderzoek werden verschillende video’s geanalyseerd waarop paarden en honden met elkaar spelen. Daaruit blijkt volgens de onderzoekers dat paarden en honden elkaar lijken te begrijpen en hun gedrag ook aan elkaar aanpassen. Dat kan doordat sommige gedragsuitingen hetzelfde zijn, ook over verschillende dierenrassen heen.

Een gezicht spreekt boekdelen

Een andere belangrijke vaardigheid die spel tussen deze twee diersoorten mogelijk maakt, is het gebruik van gezichtsexpressies. Honden en paarden blijken elkaars uitdrukkingen te kopiëren. Ook deze vaardigheid zorgt ervoor dat honden en paarden elkaars intenties kunnen begrijpen tijdens het spelen.

Dat de dieren elkaar vertrouwen, is wel een belangrijke basisvoorwaarde om spel mogelijk te maken. Voor zowel paarden als honden liggen er immers wel wat risico’s op de loer.

Silke Nuyens

♞ Horselover ◈ Rechterhand bij Communicatie Katrien

Leave a Reply