Skip to main content

Hoefbevangenheid heeft verschillende oorzaken. De aandoening komt het vaakst in de lente, zomer en herfst en bij paarden en pony’s met overgewicht. Maar eigenlijk kunnen alle types van paarden het hele jaar door hoefbevangen worden. De juiste voeding en behandeling zijn essentieel om je paard of pony te beschermen. We geven je vier belangrijke tips om hoefbevangenheid te vermijden.

Hoefbevangenheid is een ernstige aandoening. Win altijd veterinair advies in als je denkt dat je paard of pony aan de aandoening lijdt.

1. Besteed aandacht aan de hooi-inname
 • Zorg dat je paard of pony altijd genoeg ruwvoer heeft (minstens 1,5% van het lichaamsgewicht), zelf als het moet vermageren. Anders wordt de kans op spijsverterings- en gedragsproblemen aanzienlijk hoger.
 • Zorg ervoor dat je het hooi afweegt. Zo vermijd je dat je de hoeveelheid hooi die je voert onder- of overschat.
 • Om gewicht te verliezen, moet hooi geanalyseerd worden op zijn gehalte aan niet-structurele koolhydraten (NSK). Het hooi moet minder dan 10 – 12% NSK bevatten. Als er geen hooi met een laag NSK-gehalte kan worden verkregen, kan hooi worden geweekt in water om het zetmeel-, suiker- en caloriegehalte te verminderen.
 • Een deel van het hooi kan worden vervangen door haverstro van goede kwaliteit om de hoeveelheid calorieën in het dieet te verminderen. Doe dit enkel indien je paard een goed gebit heeft.

Belangrijke tip – Het is aangetoond dat het langdurig weken van hooi het bacteriële profiel van het hooi verhoogt. Dit kan andere problemen kan veroorzaken: een verhoogd risico op immuun- en spijsverteringsproblemen. Hooi mag niet langer dan 30 minuten in warm water of 60 minuten in koud water worden geweekt. Zo kan het zetmeel- en suikerniveau met wel 40% verlaagd worden, terwijl de bacteriegroei niet tot een gevaarlijk niveau wordt verhoogd.

2. Analyseer de grasinname
 • Wanneer jouw paard of pony erg gevoelig is voor hoefbevangenheid, kan je overwegen gras volledig uit het rantsoen te verwijderen. Maar dit betekent allerminst dat je paard of pony op stal moet blijven staan! Veel stallen bieden tegenwoordig kale, onverharde weilanden of paddocks aan voor paarden die geen gras kunnen verdragen. Hier wordt dan de hele dag door hooi voorzien.
 • Probeer ervoor te zorgen dat paarden alleen grazen wanneer het suikergehalte in het gras laag is. De beste tijd hiervoor is ’s nachts – laat in de avond tot vroeg in de ochtend.
 • Het is aangetoond dat graasmaskers de grasopname met wel 83% verminderen en een uitstekende manier zijn om paarden toch weidegang te geven terwijl ze de grasopname geminimaliseerd wordt. Let wel op dat je paard of pony niet teveel stress ervaart door het dragen van een graasmasker. Dan kan je beter op zoek gaan naar een andere oplossing.

Top tip – Ga er niet vanuit dat kale weides minder suiker bevatten. Kort gras is vaak veel hoger in suiker dan langer, goed onderhouden gras. Gestrest gras (door overbegrazing, gebrek aan voedingsstoffen, gebrek aan water enz.) zal niet groeien maar wel suikers blijven aanmaken en opslaan. Omdat deze suiker niet wordt gebruikt voor de groei, wordt deze door uw paard of pony opgegeten.

Kort, gestresst gras zal niet groeien maar wel suikers blijven aanmaken en opslaan.

3. Geef je paard voldoende beweging
 • Voldoende lichaamsbeweging is essentieel bij het voorkomen van obesitas en de daarmee samenhangende problemen zoals hoefbevangenheid.
 • Onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsbeweging insulinegevoeligheid kan verbeteren, waardoor het risico op hoefbevangenheid verder wordt verminderd.
 • Trainingsprogramma’s moeten worden samengesteld op basis van de mogelijkheden van een paard of pony, om tot een ​​veilig fitnessregime te komen.
 • De meesten van ons leiden een druk leven, maar slechts 20 minuten lichaamsbeweging per dag kan helpen om af te vallen. Met een beetje moeite kan je een aantal innovatieve bewegingsideeën bedenken die tijd besparen, maar die wel je paard actief houden en soms ook helpen om jezelf fit te houden!
4. Vergeet het krachtvoer niet
 • Wanneer je alleen ruwvoeder geeft, heeft je paard of pony waarschijnlijk een tekort aan bepaalde belangrijke voedingsstoffen zoals koper, zink, mangaan en vitamine E. Indien het hooi wordt geweekt, zijn de kwaliteitseiwitten waarschijnlijk ook laag.
 • Om ervoor te zorgen dat deze voedingsstoffen toch worden opgenomen en tegelijkertijd het risico op hoefbevangenheid wordt verkleind, moet je een krachtvoer geven met weinig zetmeel en suikers maar met veel vezels.

Top TipDenk bij het bekijken van het zetmeel- en suikerniveau van het krachtvoer ook aan de hoeveelheid die gegeven moet worden. Sommige balancers lijken een hoger zetmeelgehalte te hebben in vergelijking met een mix of korrels, maar door de lage voedselhoeveelheid leveren ze in feite minder zetmeel in grammen af. Bijvoorbeeld een voer met 10% zetmeel maar een rantsoen van 500g per dag levert dezelfde hoeveelheid zetmeel in grammen als een voer met 2,5% zetmeel maar een rantsoen van 2 kg per dag (beide leveren 50 g zetmeel per dag).

Lees hier meer over het zetmeelvrij voeren van paarden.

Het dieet van je paard aanpassen?

Wil je graag het dieet van je paard aanpassen? Vergeet dan niet het krachtvoer van je paard af te stemmen op zijn behoeften. Het Britse merk Saracen Horse Feeds heeft enkele voeders die uitermate geschikt zijn voor paarden en pony’s die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid. Hieronder vind je twee voeders die je kan overwegen om aan je paard te voeren.

Shape-Up

Shape-Up bestaat voornamelijk uit verteerbare vezelbronnen, waardoor het suiker- en zetmeelgehalte laag blijft. Het is speciaal ontwikkeld voor paarden met een verhoogd risico op hoefbevangenheid als gevolg van stofwisselingsproblemen. Het bevat om die reden een ​​reeks ingrediënten om een ​​normaal metabolisme te ondersteunen, zoals magnesium, omega 3-vetzuren en kaneel. Hoewel alles in het werk moet worden gesteld om te voorkomen dat paarden lange tijd niets te eten hebben, kan Shape Up ™ helpen om een ​​normaal pH-niveau in de maag en fermentatiepatronen in de dikke darm te behouden, aangezien het een soort zuurbuffer bevat in de vorm van een uit de zee afkomstige natuurlijk beschermende voedingsstof. Het bevat ook een mycotoxinebinder, om schadelijke pathogenen effectief uit het spijsverteringsstelsel te verwijderen. Ten slotte werd er een “gezond hoefpakket” toegevoegd, dat onder andere 30 mg/kg biotine bevat, een hoeveelheid gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, om de hoefkwaliteit en groei te ondersteunen.

Essential Balancer

Essential Balancer is een kosteneffectieve voederbalancer in korrelvorm, ontworpen voor alle paarden en pony’s. Het kan worden gevoerd naast mengvoeders waarvan minder wordt gevoerd dan door de fabrikant aanbevolen wordt, of als aanvulling op ruwvoer. Essential Balancer bevat weinig suiker, zetmeel en calorieën en is dus in het bijzonder geschikt voor sobere ponyrassen. Essential Balancer is rijk aan vitamines, mineralen en hoogwaardige eiwitbronnen en helpt de spieropbouw en bovenlijn te behouden en ondersteunt een optimale gezondheid en vitaliteit. De toegevoegde omega 3-vetzuren zorgen voor een gezonde en glanzende vacht voor een gezonde uitstraling. Van het gebruik van levende gist is ook aangetoond dat het de verteerbaarheid van voeding ondersteunt en een stabiele microflora-populatie in de darm in stand houdt in tijden van stress, bv. bij reizen, competitie of ziekte.

Heb je nog vragen? Of ben je op zoek naar gericht voedingsadvies voor jouw paard? Neem dan contact op met voedingsexpert Lizzie Drury van Saracen Horse Feeds. Dat kan via een e-mail naar ignace@lootvoet.be, verdeler voor Saracen in België.

Bron: Saracen Horse Feeds

Leave a Reply