Skip to main content

België is het Europese epicentrum van de paardenwereld en bezit heel wat gespecialiseerde kennis. Zo ook wat betreft de aanleg van pistes. Het is dan ook geen wonder één van de grootste nationale jumpings in Zweden verreden wordt op een Belgische piste. We spraken met Bart van BM Service. 

Eindelijk terug naar het buitenland

Na een bijzonder vreemd jaar door het coronavirus, kan er eindelijk opnieuw gereisd worden. Die kans grijpt Bart aan om één van zijn klanten te bezoeken in Zweden. Hij voerde al meer dan 40 projecten uit in Zweden en deze keer keert hij terug naar Thomas en Sophie Wilhelmsson. Zij zijn de trotse eigenaars van stal Equality Line Arenas in Hammarö. Op hun idyllische domein aan het Vänermeer vind je alles waar een paardenhart sneller van gaat slaan, waaronder verschillende indrukwekkende pistes. De grootste piste is maar liefst 65 op 170 meter groot. Alle pistes werden voorzien van een Equipadbodem, die werd ontwikkeld door het Belgische bedrijf BM Service.

De grootste piste op Equality Line Arenas is maar liefst 65 x 170 meter groot. 

Het beste van twee landen

Bij het aanleggen van een piste komt heel wat meer kijken dan enkel een goede zandsoort kiezen. Net zoals een kok de juiste ingrediënten en bereidingswijzen moet kiezen voor het creëren van een perfect gerecht, is het bij de aanleg van een piste belangrijk om te kijken naar de noden van de toekomstige eigenaar én naar de omgeving. De exacte locatie, oriëntatie en zelfs het klimaat hebben een invloed op hoe een piste best aangelegd kan worden. Bovendien moet niet enkel de zichtbare toplaag, maar ook de onderliggende lagen op een doordachte manier aangelegd worden.

De familie Wilhelmsson was op zoek naar een ideale piste om wedstrijden te organiseren in het Zweedse klimaat. De Equipadbodem van het Belgische bedrijf leek daarom een perfecte match te zijn: deze pistebodem bestaat uit een mix van zand en geo-vezels. Afhankelijk van de eisen die gesteld worden aan een piste, kan de verhouding tussen het zand en de vezels op maat afgestemd worden.  De vezels die gebruikt worden, zijn altijd afkomstig uit België. Voor het zand werkt Bart van BM Service samen met lokale bedrijven. Elke piste die Bart in Zweden aanlegt, brengt dus het beste van twee landen samen: vezels uit België en lokaal gewonnen zand. Door de vezels en het zand goed te mengen – wat trouwens voor het storten gebeurt – kregen de Equality Line Arenas een betrouwbare, stabiele bodem. Zelfs in een klimaat als dat van Zweden.

“De vezels maken een piste compleet, maar het zand is de basis voor een goede piste. Mijn leveranciers durven wel zeggen dat ik af en toe moeilijk ben om mee te werken. Maar dat is omdat ik weet hoe belangrijk zand van goede kwaliteit is.”

Wermland Equestrian Games

Elk jaar worden op Equality Line Arenas de Wermland Equestrian Games verreden. Het is één van de grootste nationale jumpings van Zweden en maakt deel uit van de 7*-tour. Dit jaar gaat de wedstrijd door van 10 tot 13 juni. Om ervoor te zorgen dat de pistes er perfect bij liggen, reist Bart naar Zweden: “Ik ben enorm blij dat de situatie het ondertussen toelaat om naar Zweden te reizen. Voor zo’n grote wedstrijd is het altijd een goed idee om alles tot in de puntjes na te kijken en voor te bereiden. Ik zal enkele dagen voor het begin van de wedstrijd aankomen om alles voor te bereiden en ook gedurende de wedstrijd op de locatie ter beschikking staan. Zo wil ik een goed verloop van deze belangrijke competitie mee garanderen.”

Hadden we trouwens al vermeld dat ruiters na de wedstrijd gezellig kunnen ontspannen op het aangelegen strand? Met zulke pistes en een privéstrand, begrijpen we bij Horsetags helemaal waarom de Wermland Equestrian Games zo populair zijn.

Silke Nuyens

♞ Horselover ◈ Rechterhand bij Communicatie Katrien

Leave a Reply