Skip to main content

Peyo de L’Épée was jarenlang een dressuurpaard. Tot zijn eigenaar Hassen Bouchakour opmerkte dat Peyo na shows en wedstrijden toenadering zocht tot mensen die ziek waren of een beperking hadden. Hij besloot om samen met Peyo ziekenhuizen te bezoeken, iets wat dit uitzonderlijke paard de naam “dokter Peyo” opleverde.

Een gewoon paard met een unieke gave

Van dresuurpaard tot therapiepaard…

Peyo is een 15-jaar oude, voskleurige Lusitanohengst. Hij werd oorspronkelijk opgeleid als dressuurpaard en deed vaak mee in dressuurshows en -wedstrijden. Zijn nieuwe eigenaar merkte op dat Peyo na afloop van een show of wedstrijd graag vertoefde in de omgeving van mensen die een verzwakte gezondheid bleken te hebben. Daarom besliste hij in 2016 om Peyo om te scholen en met hem enkele Franse ziekenhuizen te bezoeken .

Peyo kiest zelf…

Door een been op te heffen laat Peyo zien welke kamer hij wilt binnengaan

Al snel bleek Peyo een gave te hebben om mensen te herkennen die ernstig ziek zijn of hun levenseinde naderen: Peyo kiest namelijk zelf in welke kamers hij wel of niet binnengaat. Dat doet hij door zich naar de deur van een kamer te begeven en zijn been op te heffen. Soms blijft hij daarbij aan de deur staan, op andere momenten gaat hij tot bij het bed van de patiënt. Daar vertoeft hij zolang hij dat zelf wilt, want hij mag ook zelf aangeven wanneer hij opnieuw wilt vertrekken.

Het verloop van een ziekenhuisbezoek

  1. Hygiënische voorbereiding: voor elk wordt Peyo volledig ingevlochten en gepoetst met een desinfecterend product. Hij krijgt ook een staldeken en beenbeschermers om.
  2. Toegang tot het ziekenhuis: Hassen neemt Peyo mee naar de toegangsdeur van het ziekenhuis. Hier mag Peyo zelf beslissen of hij naar binnen wilt gaan.
  3. Wennen aan de omgeving: Peyo krijgt tijd om te wennen aan zijn omgeving. Meestal heeft hij 10 tot 30 minuten nodig om zich veilig te voelen en de omgeving in zich op te nemen. Daarna wendt hij zich naar de kamers die het meest zijn aandacht trekken.
  4. Het “markeren van de kamer”: net zoals een speurhond, heeft Peyo geleerd om de kamers aan te duiden die hij graag wil bezoeken. Omdat Peyo zich vaak het meest aangetrokken voelt tot de zwakste personen, zijn de aanwijzingen die hij geeft soms ook interessant voor het medische team. Ze zeggen vaak iets over de (ernst van) de medische toestand van een patiënt.
  5. De ontmoeting: nadat Peyo aangegeven heeft welke personen hij wilt bezoeken, vindt de eigenlijke ontmoeting plaats. Soms gaat het paard daarbij tot aan het bed van het patiënt, maar er zijn ook momenten waarop hij ervoor kiest om buiten de deur of in de deur te blijven staan.

Meer dan enkel mentale steun

Een bezoek van Peyo vermindert angst en stress

Hoewel het nog onduidelijk is wat Peyo juist zo bijzonder maakt, konden onderzoekers al ontdekken dat zijn aanwezigheid ervoor zorgt dat patiënten minder angst en stress ervaren na een bezoek van Peyo. Op die manier is het paard een enorme bron van mentale steun voor de patiënten die het bezoekt. Maar een bezoek van Peyo heeft soms ook fysieke effecten: zo hebben terminale patiënten vaak minder nood aan zware pijnstillers op het moment dat ze overlijden omdat Peyo een kalmerend effect heeft. Ook dokters geven aan verschillen te merken bij hun patiënten na een bezoek van het paard.

Wist je dat… Peyo speciaal getraind werd om patiënten te bezoeken in een ziekenhuis? Hij kent liften, parketvloeren, tapijten… en hij kan zelfs aangeven wanneer hij naar buiten moet voor een ‘sanitaire stop’.

Een mooi levenseinde

Leven, en niet enkel maar doodgaan

Peyo bezoekt elke maand zo’n 20 verschillende patiënten. Elk bezoek van de hengst aan een zieke patiënt is van onschatbare waarde, maar de bijzonderste zijn die waarbij Peyo mensen begeleidt wanneer ze overlijden. De afgelopen jaren was Peyo aanwezig tijdens het overlijden van 1265 patiënten, waaronder ook enkele kinderen. Zijn bezoeken duren in die gevallen soms tot wel twee uur lang. Eigenaar Hassan vindt deze momenten het bijzonderste: “Door met Peyo aanwezig te zijn, kunnen we mensen in hun laatste momenten toch nog even laten ervaren wat het is om te leven, in plaats van enkel maar dood te gaan.”

Een zware taak

 Ook Peyo heeft nood aan rust en ontspanning!

De patiënten zijn niet de enigen die steun halen uit de aanwezigheid van Peyo: ook de verpleegkundigen en dokters die werken op de palliatieve afdeling – een afdeling waar mensen verzorgd worden die hun levenseinde naderen – genieten van zijn aanwezigheid. En hoewel Peyo zijn roeping zelf gekozen lijkt te hebben, is het ook belangrijk dat hij zelf goed verzorgd wordt. Peyo krijgt gelukkig voldoende vrije tijd en geniet samen met zijn eigenaar Hassen regelmatig van prachtige strandritten.

Wist je dat… Peyo regelmatig verzorgt wordt in België? Hij wordt dan onderzocht bij paardenkliniek Equitom om er zeker van te zijn dat hij in de allerbeste gezondheid verkeert.

Peyo gaat samen met Hassen regelmatig ontspannen aan het strand.

Meer weten over Dokter Peyo? Bezoek de website van Les Sabots du Coeur.

 

Foto’s: Jessica Rodriguez | Alie Menecier | Bron: les Sabots du Coeur

Silke Nuyens

♞ Horselover ◈ Rechterhand bij Communicatie Katrien

Leave a Reply