Skip to main content

Zowel een lockdown als de overgang van de seizoenen kunnen ingrijpende veranderingen in de dagelijkse routines van paarden en pony’s veroorzaken, waardoor de kans op stress toeneemt. Hoewel cortisol – het stresshormoon – een belangrijke functie heeft in het lichaam, kan een teveel aan dit hormoon de natuurlijke afweer van het lichaam verzwakken. Samen met internationaal voedingsexperte Lizzy Drury, geven we graag enkele nuttige tips om overgangsperiodes rustiger te laten verlopen!

1. Hanteer een duidelijke routine

Zorg voor een duidelijke routine zodat je paard weet wat hem te wachten staat. Voeder op hetzelfde tijdstip, zorg voor dezelfde weidemaatjes en behoudt een structuur in je handelingen. Ga bijvoorbeeld niet eerst borstelen als je normaal steeds begint met hoeven uitkrabben.

2. Zorg voor vaste verzorgers

Zorg dat het paard 1 of 2 vaste verzorgers heeft. Zo kan het hiermee band opbouwen. Dat zorgt voor een groter veiligheidsgevoel en extra routine.

3. Let op de vezelinname

Monitor vezelinname om ervoor te zorgen dat je paard de optimale hoeveelheid voedsel krijgt voor zijn lichaam en activiteitsniveau. Het monitoren van de vezelinname kan ook helpen als een vroege waarschuwingsindicator voor mogelijke gezondheidsproblemen indien je een verandering in de inname opmerkt.

4. Voorzie meerdere vezelbronnen

Voorzie verschillende vezelbronnen, op verschillende plaatsen in de box, om verveling tegen te gaan en het natuurlijk graas- en zoekgedrag te stimuleren. Saracen Super Fibre Cubes zijn gemakkelijk te verstoppen in een speelbal voor op stal, ook het ophangen van een hooinet is een goed idee.

5. Voeder op vaste tijdstippen

Voeder op vaste tijdstippen en het grootste deel van de voeding zou overdag beschikbaar moeten zijn. Uit onderzoek bleek namelijk dat voedselgebrek gedurende de dag het risico op maagzweren bij paarden verhoogt in vergelijking met paarden die ‘s nachts vasten. Overweeg eventueel of een voederbalancer zoals Saracen Essential Balancer geschikt kan zijn voor jouw paard of pony, als een kosteneffectieve manier om een goed uitgebalanceerd en niet-opwarmend rantsoen te geven.

6. Bewaak de energiebehoefte van je paard

Bekijk de energiebehoeftes van jouw paard. Bij het ingaan van een lockdown gaat je paard minder (zwaar) werk verrichten. Daarom pas je dan best gradueel (over een periode van 7-10 dagen) de voeding aan. Geef minder calorieën (dus minder krachtvoer) maar vul het rantsoen aan met een balancer om mineralen en vitamines hoog te houden. Je kan ook voor voeding gaan met minder suikers en veel vezels zoals Saracen Re-Leve mix. Omgekeerd, ga je binnenkort weer competitie rijden? Start dan 14 dagen op voorhand met de aanpassing van het rantsoen.

7. Plan rustdagen in

Wissel inspanning en ontspanning af, plan rustdagen in voor je paard om druk en stress te verminderen en daarbij het verteringsstelsel gezond te houden. Onderzoek toonde aan dat paarden die minder dan twee dagen per week rust kregen, een grotere kans hebben op (maag)zweren.

8. Let op de wateropname van je paard

Monitor wateropname van je paard, paarden zijn erg gevoelig voor veranderingen in de smaak en temperatuur van het water. Een verminderde wateropname kan het risico op spijsverteringsproblemen zoals koliek of prevalentie van maagzweren vergroten en kan een impact hebben op het prestatieniveau van het paard. Het geven van een mash zoals Saracen Re-Covery Mash kan hierbij helpen. Er zijn verschillende manieren op de wateropname van het paard op peil te houden, zoals onder andere het gebruik van mash en/of elektrolyten en zout. Ook de Saracen Re-Covery Mash kan bijvoorbeeld in de winter een fijne traktatie voor je paard zijn en helpen bij de wateropname.

Meer info kan je vinden in het nieuw lockdown dossier via deze link.

Heb je na het lezen van het dossier nog vragen? Of ben je op zoek naar gericht voedingsadvies voor jouw paard? Neem dan contact op met voedingsexpert Lizzie Drury van Saracen Horse Feeds. Dat kan via een e-mail naar ignace@lootvoet.be, verdeler voor Saracen in België.

Bron: Saracen Horse Feeds

Silke Vehent

Stagiaire bij Communicatie Katrien

Leave a Reply