Skip to main content

Moet je paard op rust staan? Mag je zelf even niet rijden? Of zou je graag je trainingen wat meer afwisselen? Door te wandelen aan de hand houd je je paard op een rustige en fijne manier in beweging. Maar veel paardeneigenaars voelen de moed in hun schoenen zakken wanneer ze denken aan wandelen aan de hand met hun paard. Met de tips uit het e-book van Evy zorg je ervoor dat jij voortaan zelfzeker kan gaan wandelen op én naast je paard. 

Zonder stress op pad

Veilig met je paard aan de hand wandelen

Met je paard wandelen aan de hand: het lijkt één van de meest vanzelfsprekende dingen om te doen. Toch krijgen veel paardeneigenaren stress van het idee: ze hebben het gevoel dat ze naast hun paard veel minder te zeggen hebben dan erop. Wat doe je dan wanneer je niet anders kan? Bijvoorbeeld wanneer je paard een blessure heeft, je zelf tijdelijk niet kan rijden of je paard verzet moet worden van weide? “Oefenen!” zegt Evy van Prelease. Daarom schreef ze een e-book waarin ze tips geeft om voortaan veilig en stressvrij met je paard aan de hand te kunnen wandelen.

De juiste materialen

Hallo? Hoor je wel wat ik zeg?!

In principe heb je geen speciale materialen nodig om aan de slag te gaan met de tips uit het e-book. Maar het is wel fijn wanneer je tijdens de oefeningen op een duidelijke manier kan communiceren met je paard. En daarvoor zijn sommige materialen toch wel handig:

  • Met een touwhalster kan je duidelijker aanwijzingen geven.
  • Een leidtouw van minstens 4 meter zorgt ervoor dat je je paard de ruimte kan geven die nodig is.
  • Een zweepje, vlag of stick kan je gebruiken om aanwijzingen te geven aan de achterhand terwijl je zelf op afstand of aan het hoofd kan blijven staan.

Trainen wordt makkelijker met de juiste materialen. 

Vijf veelvoorkomende fouten

Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing

Veel paardeneigenaren lopen tegen dezelfde problemen aan met hun paard. Wanneer het gaat over wandelen aan de hand, zijn dit bij uitstek de meest voorkomende fouten:

  • Niet bewust oefenen
  • Niet consequent zijn
  • Geen vertrouwen geven
  • Geen ‘paardentaal’ begrijpen
  • Niet helpen in moeilijke situaties

In het meer dan 30 pagina’s tellende e-boek gaat Evy één voor één dieper in op deze fouten en helpt ze je te vermijden. Met behulp van voorbeelden en concrete tips, leer je waarom het belangrijk is om te oefenen en consequent te zijn in je training, hoe je de vertrouwensband met je paard uitdiept, wat je paard je vertelt met zijn lichaamstaal en hoe je je paard kan helpen de beste versie van zichzelf te zijn. Wil je graag aan de slag?

Over Prelease

De drijvende kracht achter Prelease is Evy Brys. Ze is shiatsu-therapeut en instructeur Balanced Horsemanship voor paarden. De naam Prelease komt van een samentrekking tussen “pressure” en “release”. De twee woorden verwezen oorspronkelijk naar de druk die gebruikt wordt om een shiatsu-behandeling te geven en het loslaten van stress en spanning als gevolg daarvan. Nu Evy ook instructeur is, kregen de woorden een tweede betekenis: Evy hoopt dat ze met haar trainingsmethode paarden kan helpen om te gaan met de druk van onze hectische maatschappij en zo hun spanning kan leren los te laten.

Hebben jij en je paard nood aan hulp. Dan kan je bij Evy terecht voor privélessen. Je kan je paard ook bij Evy in training zetten, bijvoorbeeld om het zadelmak te laten maken of de hulpen te verfijnen.

Silke Vehent

Stagiaire bij Communicatie Katrien

Leave a Reply