Samen met de lente, breekt ook het weideseizoen aan. Maar hoe zorg je ervoor dat je weide een aangename plek is voor je paard? We zetten in deze blog de vijf basiskenmerken van een goede en veilige weide op een rijtje!
Oppervlakte
Je rekent best op een halve hectare per paard. Zo ben je er zeker van dat er altijd voldoende gras is en ruimte om vrij te bewegen. Een weide mag natuurlijk altijd groter zijn, zodat je paard nog meer bewegingsvrijheid heeft. Alleen moet je er in dat geval op letten dat je paard niet te veel gras in één keer eet. Om dit te vermijden kan je je weide opdelen in kleinere stukken en een paddock voorzien waar je paard enkel hooi krijgt. Is je weide kleiner? Dat is niet zo erg: een kleine weide is nog steeds beter dan een hele dag op stal moeten staan. Zorg er in dit geval wel voor dat je paard genoeg te eten heeft. Voorzie hooi als aanvulling op het gras en laat je paard de weides niet volledig kaal eten.
Met een halve hectare weiland per paard heb je steeds genoeg gras en ruimte.
Omheining
De ideale omheining voor paarden bestaat uit palen en schrikdraad. Als je paard de weide al kent, is een draad met stroom voldoende. Verhuis je naar een nieuwe weide, dan is het een goed idee om lint te spannen dat duidelijk zichtbaar is. Zo kan je paard beter zien waar de weide eindigt. De hoogte van de afrastering is afhankelijk van de grootte van je paard. Voor volwassen paarden hangt de bovenste draad best 1m30 hoog, met daaronder nog één of twee draden zodat je paard er niet onderdoor kan. Voor pony’s of veulens hoeft de draad niet zo hoog te zijn en moet je vooral zorgen dat de onderste draad niet te laag hangt. Je kan ook kiezen voor een houten omheining, maar die moet mogelijks wel behandeld worden zodat je paard er niet aan gaat knagen.
Water
Naast voldoende voer heeft een paard ook altijd fris drinkwater nodig. Een paard drinkt gemiddeld 25 liter per dag. Op warme zomerdagen kan dat volume makkelijk verdubbelen. Als je geen automatische drinkbakken op de weide hebt, moet je daarom minstens één keer per dag de waterton controleren. Het water moet schoon zijn en vrij van algen, blaadjes of insecten.
Zorg ervoor dat je paard altijd vers water ter beschikking heeft.
Schuilhok
Een schuilhok biedt je paard de kans om zelf te kiezen: binnen of buiten? Het biedt bescherming tegen regen en wind, maar ook tegen de zon op warme zomerdagen. Zorg ervoor dat de schuilstal veilig is: vermijd uitstekende spijkers, scherpe randen of andere zaken waar je paard zich aan kan bezeren. In Vlaanderen mag je bovendien op elke weide een houten schuilhok plaatsen, op voorwaarde dat minstens één zijde ervan volledig open is en het maximaal 3 meter hoog is. De oppervlakte mag ook niet meer dan 40m2 bedragen.
Bomen en andere planten
Het kan aangenaam zijn om wat bomen in of rond je weide te hebben. Bomen vormen een natuurlijke beschutting tegen de zon en lichte regenval. Je paard moet dan niet in een afgesloten ruimte gaan schuilen. Kies de boomsoorten die je aanplant wel zorgvuldig uit, want sommige bomen zijn giftig voor paarden. Vermijd ten zeerste esdoorns in de weide. De vruchten van beuken en eiken zijn ook giftig voor paarden. Andere bomen zijn dan net weer erg gezond voor paarden en zorgen voor variatie. Een voorbeeld hiervan zijn verschillende wilgensoorten, maar ook andere bomen komen in aanmerking zoals de Zwarte Els, Hazelaar, Berk,…
Ben jij nog op zoek naar een mooie plek voor je paard? Neem dan eens een kijkje op weideverhuur.be. Op deze website worden weides en stallingen voor paarden aangeboden.