Skip to main content

Sinds de komst van de auto, is het rijden met een koets een hobby geworden net zoals paardrijden zelf. Vaak zul je koetsen dan ook niet meer tegenkomen, maar af en toe krijg je er toch nog eentje te zien! Sheena Dua vindt rijden met de koets helemaal fantastisch en helpt al enkele jaren mensen bij het opleiden van hun paarden en pony’s voor de koets. Met deze tips, leer ook jij je pony (of paard) veilig op voor de koets. 

Stap voor stap

“Veel mensen lijken te denken dat een paard opleren tot koetspaard makkelijk is, maar er gaat een heel proces vooraf aan een eerste rit op de baan” vertelt Sheena ons. Om je paard of pony op te leiden tot koetspaard/-pony, moet je minstens de volgende stappen doorlopen:

  • Je paard / pony leren om heel goed te reageren op stemhulpen.
  • Je paard / pony laten wennen aan het tuig.
  • Je paard / pony leren sturen met behulp van het tuig en lange lijnen, van op de grond.
  • Je paard / pony laten wennen aan het trekken van gewicht, het geluid en de beweging van iets dat achter hem hangt.
  • Je paard / pony laten wennen aan de koets zelf.

Al die stappen doorloop je zowel in de piste als buiten op de baan. Daarnaast is het ook een goed idee om in de piste kleine parcourtjes te oefenen voor behendigheid én aan schriktraining te doen met je toekomstige koetspaard of -pony.

Een goede voorbereiding is van levensbelang

“Niet goed voorbereid op pad gaan met een koets kan erg gevaarlijk zijn” vertelt Sheena. “Je hebt veel meer ruimte nodig en je kan niet alleen de controle over het paard, maar ook over de koets verliezen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Neem dus altijd voldoende tijd en denk creatief na wanneer je paard het moeilijk heeft met een bepaalde stap. Ik leerde ooit een Fries op voor de koets die het helemaal oké vond om gewicht te trekken. Maar hij had veel moeite met het geluid achter hem dat daarmee samenging. Toen ik met hem voor het eerst op de baan ging trainen met zijn tuig, hing ik dan ook geen koets, maar een lege verfpot achter hem. Zo kon hij veilig wennen aan geluid dat achter hem vandaan kwam.”

Sheena DuaTrainingen op Maat
Silke Nuyens

♞ Horselover ◈ Rechterhand bij Communicatie Katrien

Leave a Reply