Skip to main content

We groeiden allemaal op met prachtige verhalen van ridders te paard. Maar wist je dat hun middeleeuwse rijkunsten vandaag nog steeds worden beoefend? In de hedendaagse discipline Military Equitation kan jij je meten aan de ridders van weleer. Maar onderschat ze niet. Om dagenlang met je trouwe ros ten strijde te trekken, en je concurrenten te vernederen in een bloederig tornooi, moest je immers over heel wat skills beschikken.

De basis? Dressuur!

De basis van elke ruiterdiscipline is de dressuur. Dat gold ook in de middeleeuwen. Meer dan wie ook, moesten ridders hun paarden goed kunnen aansturen. Gehoorzaamheid, snelle wendingen en vliegensvlugge gangenwissels waren van essentieel belang. Vaak konden ridders daarbij hun handen niet gebruiken omdat ze een wapen vast hadden. De meeste hulpen werden dus met de zit en met de benen gegeven.

Ridders beschikten over een uitstekende houding en balans. Tegelijkertijd moesten ze in staat zijn om zwaarden, speren en stokken te hanteren of een aanval te ontwijken. Dat leer je enkel door te trainen, trainen, trainen… Vaak oefenden ze alleen. Maar ook de middeleeuwse spelen te paard waren ideaal om de vaardigheden aan te scherpen. Tijdens deze competities probeerden ridders elkaar de loef af te steken en uit te blinken in evenwicht, balans, het ontwijken van objecten, …

Military Equitation, het moderne broertje

Onze hedendaagse soldaten trekken al lang niet meer te paard naar het slagveld. Maar de kunst van de middeleeuwse spelen is gelukkig niet helemaal mee verloren gegaan. Tegenwoordig kan je de verschillende opdrachten die ridders vroeger uitvoerden, terugvinden in de discipline Military Equitation.

Net zoals bij de middeleeuwse spelen, worden tijdens Military Equitation de rijvaardigheden van de ruiter getest én wordt er gebruik gemaakt van wapens zoals de speer, het zwaard en de pijl en boog! Military Equitation is dus een héél uitdagende sport die veel voorbereiding vergt. Ben je benieuwd naar wat er van onze moderne ruiters verwacht wordt? Hieronder lijsten we alle opdrachten op!

Opdrachten uit de middeleeuwen

Konijnen vangen

Ruiters krijgen een stok of lans van 2,5 meter waarmee ze in galop 3 tot 4 konijnen moeten ‘vangen’ over een afstand van 15 – 20 meter. Belangrijk: goed mikken! Want als de lans in de grond steekt, licht ze je uit het zadel.

Ringsteken

Tijdens deze opdracht moeten ruiters proberen om 3 of 4 ringen aan hun lans te rijgen. Die ringen zijn maar zo’n 10 tot 20 centimeter in diameter en worden verspreid een afstand van slechts 15 tot 20 meter.

Speerwerpen

De naam van deze opdracht spreekt voor zich: bij het speerwerpen moeten de ruiters proberen om twee speren in een doel te gooien. Dat doen ze natuurlijk in galop, anders is er weinig uitdaging aan… toch?

Appels klieven

Wat is een ridder zonder een zwaard? Bij het appelklieven moeten ruiters daarom met een zwaard drie appels doormidden hakken: één voorwaarts, één van boven naar onder en één achterwaarts.

Boogschieten

De meer geoefende ruiters mogen tijdens Military Equitation ook laten zien hoe goed ze kunnen boogschieten. Tijdens deze opdracht moeten ze dan ook met pijl en boog trachten een doel te raken. In galop natuurlijk!

Quintain of Saraceen

Tijdens deze laatste opdracht moeten ruiters met een lans zo hard mogelijk een schild raken. Maar let op: het schild draait rond en aan de achterkant hangt een voorwerp aan een ketting. Opletten dus dat je er niet door geraakt wordt!

Tijdens de middeleeuwse spelen kom je er trouwens niet alleen met efficiëntie en snelheid! Alle opdrachten worden twee keer uitgevoerd: één keer worden ruiters beoordeeld op snelheid.. en één keer op stijl. Je moet je wapens dus ook nog een keertje elegant kunnen hanteren terwijl je in galop met je paard door de piste vliegt.

Ben jij klaar voor deze uitdaging? Dan kan je terecht bij Ardanwen Stables. Zij helpen je graag met de voorbereiding en organiseren regelmatig wedstrijden Military Equitation!

Silke Nuyens

♞ Horselover ◈ Rechterhand bij Communicatie Katrien

Leave a Reply