Skip to main content

Hoewel een aanval van een hengst Thalya ooit bijna het leven kostte, is ze ondertussen gespecialiseerd in het werken met hengsten. Haar angst veranderde in fascinatie en die zette ze om in kennis en ervaring. Samen met haar partner Mark traint ze nu dagelijks verschillende hengsten én gaat ze er mee naar evenementen zoals Flanders Horse Expo. 

Ben je gek?

Thalya geeft al enkele jaren demonstraties met haar hengsten op Flanders Horse Expo. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. In 2018 nam ze Bambino mee naar Flanders Horse Expo. “Doordat de stalwanden bestonden uit groen, glanzend plastic, zag hij zichzelf continu in de wand. Daar werd hij gek van. Ik vond er niets beter op dan met hem over de parking van IKEA te gaan wandelen. Sommigen verklaarden mij voor gek omdat ik met een hengst aan het halster over de parking ging wandelen. Maar hij werd er rustig van. Het belangrijkste is dat je de aandacht van je paard weet te krijgen en dat je paard op jou kan vertrouwen” vertelt Thalya.

Thalya en haar hengst Bambino. 

Niet perfect, wel met plezier

Tot nu toe liepen de meeste demonstraties toch erg goed. De sleutel tot succes? Een goed team, maar ook in je achterhoofd houden dat je met een paard aan het werken bent: “Ik heb geleerd om te improviseren. Je werkt met een levend dier en je weet dus nooit hoe een demonstratie zal gaan” vertelt Thalya.

“Ik heb geleerd om te improviseren. Je werkt met een levend dier en je weet dus nooit hoe een demonstratie zal gaan.”

Thalya WillemsArdanwen Stables
Maar wat doe je dan wanneer het dreigt fout te lopen? Ook daar heeft Thalya op leren inspelen: “als een paard nerveus wordt, probeer ik de aandacht op mij te richten door heel simpele oefeningen te vragen waarvan ik weet dat het paard ze zeker kan. Als dat lukt, kan ik hem belonen en zijn we vaak vertrokken.” Maar vult ze aan, soms moet je de eer ook aan jezelf houden en de handdoek in de ring durven gooien. Het belangrijkste wat Thalya geleerd heeft, is dat je plezier blijft hebben met je paard, zo blijven ze gemotiveerd.
Thalya en haar hengst Gafanhoto
Thalya vertelde haar boeiende verhaal voor het CAP magazine van februari 2019, daarin kan je het volledige interview terugvinden.
Silke Nuyens

♞ Horselover ◈ Rechterhand bij Communicatie Katrien

Leave a Reply