Het wordt weer warm, héél warm. Temperaturen boven de 30 graden zullen geen uitzondering zijn. Blijven jij en je viervoeter desondanks trainen of gaan jullie op wedstrijd? Overweeg dan om het rantsoen van je paard aan te passen. Zo zorg je ervoor dat je paard voldoende vocht en voedingsstoffen opneemt en gezond blijft.
Thermoneutrale zone
Een paardenlichaam is op heel wat vernuftige manieren in staat om zijn lichaamstemperatuur te regelen. Meestal kost dat paarden weinig moeite. Althans zolang de temperatuur tussen 5 en 25 graden celsius blijft. Dit is – voor paarden in een Belgisch klimaat – doorgaans de thermoneutrale zone. Die term verwijst naar de vaardigheid van een paard om zonder veel moeite, zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Zodra de temperatuur lager of hoger wordt dan de thermoneutrale zone van een paard, zal het meer inspanningen moeten leveren om de lichaamstemperatuur op een goed niveau te houden.
Interne energiecentrale
Het regelen van hun temperatuur doen paarden op verschillende manieren. Zo maken ze een winter- en zomervacht aan, kunnen ze net als ons mensen zweet afscheiden én passen ze hun voedingspatroon aan naargelang de weersomstandigheden. Ruwvoer (hooi of zelfs stro) zorgt er namelijk voor dat een paard energie aanmaakt en zichzelf zo warm kan houden. Bij koud weer eten paarden daarom meer ruwvoer. Bij warm weer eten ze minder ruwvoer.
Paarden eten minder ruwvoer bij hoge temperaturen.
Help, het is te warm!
Dat wil zeggen dat wanneer een paard het te warm heeft, het minder zal eten. Bovendien zweet het paard zowel in rust als tijdens trainingen veel meer. Doorgaans kan een paard tot 15 liter zweet uitscheiden tijdens een uur training, maar op warme dagen kan dit oplopen tot 30 liter zweet!
Een paard verliest in dat geval niet alleen meer vocht, maar ook belangrijke elektrolyten zoals natrium, kalium en chloride. En hoewel een paard zijn vochtgehalte omhoog kan brengen door voldoende te drinken, zorgt water er niet voor dat andere voedingsstoffen aangevuld worden.
Optimaal voeren bij warm weer
Blijf je je paard intensief trainen tijdens warme periodes of zie je dat je paard merkbaar last heeft van de warmte? Dan is het een goed idee om het rantsoen van je paard aan te passen: je paard krijgt namelijk minder voedingsstoffen binnen omdat het minder ruwvoer zal eten en het verliest meer voedingsstoffen omdat het veel zweet.
Je kan de volgende maatregelen treffen om je paard in optimale gezondheid te houden tijdens warme periodes:
- Zorg ervoor dat je paard altijd voldoende fris water ter beschikking heeft.
Een paard kan tot 50 liter water per dag drinken. - Voorzie een zoutsteen. Op deze manier kan een paard zelf eventuele zouttekorten aanvullen.
- Pas de hoeveelheid krachtvoer en het soort krachtvoer aan indien nodig.
Voldoende fris water is essentieel tijdens warme dagen!
Video van de American Association for Equine Practitioners.
Aangepast krachtvoer
Om te voorkomen dat je paard tekorten krijgt van bepaalde voedingsstoffen en teveel spieren of gewicht verliest, kan je de hoeveelheid krachtvoer die je geeft, verhogen tijdens warme periodes. Maar het is ook een goed idee om de voeding zelf aan te passen. Je kan volgende tips in acht nemen:
- Vermijd een zwaar krachtvoer en kies voor een lichter aanvullend voer.
- Overweeg krachtvoer dat extra elektrolyten bevat, vooral wanneer je paard intensief getraind wordt.
- Supplementeer indien nodig het krachtvoer met extra vetten om gewichtsverlies te voorkomen, bijvoorbeeld door olie toe te voegen.
- Meng het voer met voldoende water zodat het een slobber wordt, zo zorg je er ook voor dat je paard wat meer water opneemt.
- Let op met gras tijdens heel droge periodes: uitgedroogd gras bevat veel meer suikers die het in staat stellen snel te groeien wanneer er weer regen valt. Laat je je paard van dit gras eten voordat het regent, dan krijgt het dus heel wat meer suikers binnen.
Er bestaan verschillende goede aanvullende voeders, sommigen zijn speciaal gericht op het ondersteunen van je paard bij warm weer of na een zware inspanning. Een voorbeeld hiervan is de Recovery Mash van Saracen Horse Feeds. Pas je de voeding van je paard aan of overweeg je het bijgeven van supplementen? Raadpleeg dan altijd eerst je dierenarts!