Skip to main content

We kennen steeds warmere zomers in België. Maar dat houdt ons niet tegen om onze paarden te trainen. En ook wedstrijden gaan meestal gewoon door. Dat betekent dat we onze paarden tegenwoordig steeds vaker bij warm weer moeten vervoeren. En omdat zij, in vergelijking met mensen, slechter bestand zijn tegen hogere temperaturen zijn extra maatregelen zeker geen overbodige luxe. Horsetags geeft je 10 tips om je paard veilig te vervoeren bij warm weer. 

1. No stress

De allereerste en belangrijkste tip: zorg ervoor dat je paard stressvrij geladen, vervoerd en gelost kan worden. Is je paard nog geen trailer gewend of wordt het snel zenuwachtig tijdens het vervoeren? Vermijd dan verplaatsingen bij heel warm weer.

2. Vitale functies checken

Controleer de vitale functies (het bewustzijn, de ademhaling en de bloedcirculatie) van je paard voor en na het transport. Ondernemen jullie een lange trip? Check je paard dan ook een paar keer tijdens de rit. Je kan de resultaten van de meting voor vertrek als norm nemen om tijdens en na het transport de gezondheidstoestand van je paard te evalueren.

3. Ochtendstond heeft...

…goud in de mond. Zeker als je op warme dagen met je paard reist. ‘s Ochtends, maar ook ‘s avonds, is het heel wat koeler en aangenamer om vervoerd te worden. Plan je reis dus goed. Gebruik tijdens het transport ook zeker géén dekens, zelfs niet wanneer het koeler aanvoelt.

4. Extra ondersteuning

Transporteer je je paard vaak gedurende de zomer? Dan kan je overwegen om vitamine E bij te voeren om stressgerelateerde gezondheidsproblemen aan het immuunsysteem te vermijden. Doorgaans wordt geadviseerd om 1500 IU vitamine E per dag bij te voeren gedurende 3 weken voor een lange rit of gedurende het hele seizoen. Denk je dat je paard nood heeft aan supplementen? Raadpleeg dan altijd eerst je dierenarts en vraag gepersonaliseerd advies. 

5. Met goede banden de baan op

Zorg er bij warm weer voor dat je banden heel goed opgepompt zijn. Volledig gevulde banden buigen minder door, waardoor ze koeler blijven en het risico op beschadigingen kleiner wordt. Niets vervelender dan een klapband terwijl je onderweg bent met je paard, wanneer het ook nog eens 30 graden is.

6. Verluchten, verluchten, verluchten

Verlucht je trailer zo goed en zoveel als mogelijk. Haal alle overbodige schuttingen weg en laat zoveel mogelijk luikjes, ramen,… open staan indien dit op een veilige manier kan. Zo zorg je voor een betere luchtstroming in de trailer. Heeft je paard in dat geval last van vliegen? Zet het dan een vliegenmasker op en gebruik vliegenspray.

7. Rubberen matten tegen de warmte

Wanneer je paard in een trailer of truck staat, kan het last krijgen van opstijgende warmte. Die is afkomstig van het hete wegdek. Leg daarom rubberen matten onder je paard. Dit vermindert de hoeveelheid stijgende warmte en houdt de benen koeler.

8. Gun je paard vrijheid

Onderzoek heeft aangetoond dat paarden die vastgebonden staan tussen een dubbel touw, meer last hebben van dehydratie en een verminderde functie van het immuunsysteem, dan paarden die los vervoerd werden. Heb je een paard dat je kan vertrouwen? Probeer het dan om die reden zeker op warme dagen los te vervoeren. Zo zorg je ervoor dat het wat bewegingsvrijheid heeft.

9. Voorzie voldoende drinkwater

Breng voldoende water mee voor tijdens het transport. Drinkt je paard niet tijdens het reizen? Stop dan regelmatig om water aan te bieden. Je kan dehydratie nagaan door de huid van je paard vast te nemen: veert de huid onmiddellijk terug, dan is je paard voldoende gehydrateerd. Blijft de huid rechtstaan, dan is er een probleem.

10. Erop en eraf

Laat je paard bij warm weer nooit langer dan nodig op de trailer of paardencamion staan. Warmte bouwt zich ongelofelijk snel op in een stilstaand voertuig, waardoor het risico op oververhitting in een sneltempo stijgt. Ben je lang onderweg? Las dan verschillende pauzes in die je toelaten om je paard kort van de trailer te halen (op een veilige plaats).

Silke Nuyens

♞ Horselover ◈ Rechterhand bij Communicatie Katrien

Leave a Reply