Skip to main content

Een nieuw bit kopen is meestal een gok. Niet elk exemplaar kan je immers zomaar uitproberen. Daarom loopt het ook wel eens mis. Al snel eindig je met een dure bak vol oud metaal of, erger nog, een paard met pijn en ‘gedragsproblemen’.
Te gek eigenlijk… vooral omdat er nu ook een andere manier bestaat om een geschikt bit te vinden: de bitfitter. Géralidine Vandevenne is één van hen. Ze vertelt ons graag meer over haar passie.

Laat je begeleiden

“Ik ben al een tijd actief als gebitsverzorger,” vertelt Géraldine. “Paardeneigenaars bellen me meestal op als ze tegen rijtechnische problemen aanlopen. De oorzaak kan inderdaad vaak in de mond gevonden worden. Maar het zou je verrassen hoe vaak je die issues kan vermijden door een beter passend hoofdstel en bit te gebruiken. Daarom ben ik me gaan specialiseren in bitfitting.

Bij de aankoop van een hoofdstel staat de look nog vaak centraal voor veel ruiters. Bovendien heersen er heel wat foute veronderstellingen. Zo is een dikker bit niet altijd zachter en past een anatomisch hoofdstel zeker niet voor elk paard. Teugelmankheid, headshaking, verzet, op het bit hangen,… het zijn allemaal mogelijke gevolgen van een verkeerd hoofdstel of bit. Daarom is het zeker geen overbodige luxe om de hulp van een bitfitter in te schakelen.”

" Het zou je verrassen hoe vaak je die mond- en gebitsproblemen kan vermijden door een beter passend hoofdstel en bit te gebruiken. Daarom ben ik me gaan specialiseren in bitfitting."

Géraldine VandevenneEquibitfit

Geen verkoopspraatje

Een bitfitter neemt ongeveer 2 uur de tijd om een gepaste oplossing voor jou en je paard te vinden. Daarna kan je het materiaal aanschaffen waar je maar wil. Denk dus zeker niet dat je zomaar wat getuig moet passen en dat op het einde van een sessie dient aan te kopen. Geraldine: “Om de perfecte optoming te vinden stel ik eerst een hele hoop vragen. Ik wil alles weten over de ruiter en het paard: lichamelijke klachten, verleden, gezondheid, trainingsschema,… Daarna bekijk ik de mond van het paard en vraag ik de ruiter om even met zijn of haar gebruikelijke materiaal te rijden. Op basis van mijn vaststellingen haal ik daarna samples boven en testen we bitten, hoofdstellen, bitloze optomingen van diverse merken. Wanneer we een mooie oplossing vinden, kan je daarna je eigen exemplaartjes aanschaffen, online of in een ruitershop naar keuze.”

Handig toch!

Op zoek naar een bitfitter?

Wil jij ook beroep doen op bitfitter? Neem dan een kijkje op de website van Horse and Health. Daar vind je enkel verzekerde en gediplomeerde hippische dienstverleners.

Silke Nuyens

♞ Horselover ◈ Rechterhand bij Communicatie Katrien

Leave a Reply