Skip to main content

Verveel jij je ook stilaan dood tijdens de lockdown? Dan hebben we goed nieuws, want de FEI heeft een online leerplatform waar je gratis een hoop cursussen kan volgen. Eentje daarvan gaat over… Horsemanship. Dat wordt vaak lijnrecht geplaatst tegenover de verschillende sportdisciplines in de paardenwereld. Maar in 2016 haalde topruiter Steve Guerdat al aan dat ook in de paardensport moet gekeken worden naar de vaardigheden die mensen hebben om om te gaan met paarden. Tijd dus om jouw kennis van Horsemanship bij te schaven!

Wat is horsemanship?

De kunst van het rijden, trainen en omgaan met paarden

Horsemanship krijgt vaak te maken met een mysterieus en geitenwollensokken-imago. Het wordt gezien als iets waar recreatieve ruiters zich mee bezig houden. Maar zoals Steve Guerdat terecht opmerkt, speelt horsemanship ook een belangrijke rol wanneer je paarden uit wil brengen in competitie.

Na de uitspraak van Steve Guerdat, boog de FEI zich over het onderwerp. Zij vermoedde dat het imago van horsemanship het gevolg is van een gebrek aan een goed begrip van wat horsemanship juist is. Want ondanks aanzienlijk wetenschappelijk onderzoek naar het onderwerp, werd er nog geen samenvatting of conclusie getrokken uit dat onderzoek. Daarom besloot de FEI zelf zo’n samenvattend onderzoek te lanceren.

horsemanship

Kennis hebben van paardentaal en horsemanship is ook voor competitieruiters belangrijk. 

Online cursus Horsemanship

De geschiedenis van Horsemanship en veertien essentiële vaardigheden

De resultaten uit dat onderzoek werden recent online geplaatst in de vorm van een online cursus. Alle informatie werd gebaseerd op een literatuuronderzoek – waarbij bestaand wetenschappelijk onderzoek geanalyseerd werd – en interviews met maar liefst 105 personen uit 30 verschillende landen. De geïnterviewde personen waren actief in 8 verschillende disciplines en vertegenwoordigden allerlei verschillende belangen.

Voor alle duidelijkheid: je wordt geen fantastisch horseman of horsewoman door deze online cursus te volgen. Wel is het de bedoeling dat je meer te weten komt over wat de wetenschap vertelt over horsemanship, wat de geschiedenis is van horsemanship en wat het nu eigenlijk inhoudt. De studie geeft je ook 14 belangrijke voorwaarden of vaardigheden mee die horen bij goed horsemanship.

Kortom, het geeft je een interessante theoretische basis! Via deze link kan je je registreren en gratis de cursus volgen.
(Log in, klik rechtsboven op het menu, kies onderaan onder “Horsemanship” voor de cursus “Horsemanship Study”).

Silke Nuyens

♞ Horselover ◈ Rechterhand bij Communicatie Katrien

Leave a Reply