Skip to main content

Alle ruiterhelmen die op de markt gebracht worden, moeten gekeurd worden. Maar dat betekent zeker niet dat ze allemaal (even) veilig zijn. Onderzoek toont aan dat er meer dan 30% verschil bestaat in de mate waarin ruiterhelmen jouw hoofd beschermen. 

Paardrijden is een risicosport

Als ruiters weten we allemaal dat erop uit trekken met een dier van meer dan 500 kg heel wat risico’s met zich mee kan brengen. Hoofdkwetsuren maken ongeveer 25% uit van alle letsels die ruiters oplopen. Bovendien hebben verwondingen aan het hoofd vaak de meest ernstige gevolgen. Dat we dus best altijd een helm dragen is al lang meer dan duidelijk…
Maar die moet ons dan ook voldoende beschermen tegen een val van een paard. Daarom moeten alle helmen die in ruitershop of online verkocht worden, over een CE-keurmerk beschikken.

Niet elke helm is even veilig

In 2018 ging een Zweedse verzekeringsmaatschappij na of de aangeboden ruiterhelmen ook echt voldoende bescherming bieden tegen verwondingen aan het hoofd. Daarvoor testten ze 15 exemplaren van veelvoorkomende merken (op de Zweedse markt). En hoewel alle geteste helmen een CE-certificering hadden, bleek dat er meer dan 30% verschil was tussen de mate waarin helmen een ruiter beschermen tegen ernstige hoofdkwetsuren.
Het risico op hersenschudding blijft trouwens erg groot, welke helm je ook draagt. Maar sommige caps bleken in het onderzoek ook niet in staat om ruiters te beschermen tegen schedelbreuken. Hieronder vind je een tabel waarin de geteste helmen gerangschikt werden van veiligst, naar minst veilig. Helmen met score 5 en 4 presteerden het best in de test. Helmen met score 3, presteerden gemiddeld. Helmen met score 2 en 1 beschermen eigenlijk onvoldoende.

Hoe kan dat?

Ben jij verbaasd? Wel, je bent niet alleen! Ook wij vroegen ons af hoe het kan dat al deze helmen een CE-keuring krijgen, terwijl sommigen toch ondermaats presteerden in de testen die het Zweedse bedrijf liet uitvoeren.
De verklaring hiervoor is dat in de officiële testen voor een CE-keuring, de nieuwste wetenschappelijke kennis nog niet verwerkt werd. De laatste jaren werd namelijk aangetoond dat de meeste hoofdkwetsuren ontstaan doordat de hersenen in je hoofd doorheen geschud worden. Dat schudden wordt niet veroorzaakt door rechtlijnige schokken (zoals wanneer een appel op je hoofd zou vallen) maar door draaiende schokken. De impact die je hoofd te verduren krijgt tijdens een val van een paard of een trap van een paard, is meestal een combinatie van deze twee.
Toch werden de meeste helmen niet gemaakt om draaiende schokken op te vangen en zijn ze enkel goed in het opvangen van de klap. Dat wil zeggen: vermijden dat je schedel breekt wanneer je valt of een trap krijgt. Toch zijn er al enkele ruitercaps die meer doen en er ook voor zorgen dat je hersenen minder door elkaar geschud worden bij een val of trap. Die hebben een speciaal systeem – MIPS genoemd – waardoor de helm op jouw hoofd een beetje mee kan draaien bij een klap. Doordat de helm draait, draait jouw hoofd minder en… blijven je hersenen dus ook gespaard van grote schokken.
Wil je meer weten over MIPS? Ook daarover schreven we bij Horsetags een artikel. Je vindt het hier. In dit artikel kom je te weten hoe ruiterhelmen getest worden. Zo kan je voortaan goed geïnformeerd een helm kiezen en jezelf zo goed mogelijk beschermen!
Bron: Folksam | Tekst: www.amble-equestrain.com | Foto: Folksam
Silke Nuyens

♞ Horselover ◈ Rechterhand bij Communicatie Katrien

Leave a Reply