Datingapp’s die landbouwers en ondernemers bij elkaar brengen bestaan niet. Nochtans zijn ze een perfecte match. Daar is RURANT vzw rotsvast van overtuigd. Daarom gaat de organisatie vanaf vandaag op zoek naar landbouwers uit de onmiddellijke omgeving van Antwerpen en bedrijven uit het stadscentrum. Samen worden zij de A-ploeg, om samen te werken, ervaringen uit te wisselen, win-win’s te creëren, … Ook professionele paardenhouders kunnen deelnemen.
Yoghurt aangeboden
Samen met haar man en ouders baat Karen in Kontich De Eikenhoeve uit, een melkveehouderij die haar familie al vier generaties lang “thuis” mag noemen. Maar nu is het tijd voor verandering. Karen: “Vroeger verdween onze melk in de anonimiteit. Door onze melk te verwerken tot heerlijke, lokale zuivel, en deze via de korte keten te vermarkten, breng ik de consument weer wat dichter bij de landbouw. Ik ontvang regelmatig berichten van klanten die van mijn bereidingen genoten hebben. Dat geeft me een een enorme boost. Maar de weg die we bewandelen is niet de gemakkelijkste. Ik heb immers heel wat afzetpunten nodig. Daarom zoek ik restaurants en handelaars in de stad die niet alleen mijn hoevezuivel, maar ook mijn verhaal willen verkopen.”
De A-ploeg, een team van Antwerpse landbouwers en ondernemers
Nieuwe afzetmarkten te vinden, diensten verbreden, je bedrijf vernieuwen,… Geen evidentie als je de klok rond klaar moet staan voor je dieren en gewassen. Laura van Selm (RURANT vzw): “Net daarom hebben wij de A-ploeg opgericht. De stad Antwerpen bruist van ondernemerszin. Op een steenworp afstand wonen en werken heel wat ondernemers die maar al te graag met een frisse blik en veel goesting de handen in elkaar willen slaan met een landbouwer uit de buurt.”
”Er bestaan tal van opportuniteiten voor samenwerkingen tussen landbouwers en ondernemers. Het beste van het veld tot recht op het bord van Antwerpenaars brengen, is daar een mooi voorbeeld van. Maar succesvolle matches moeten niet altijd rond de korte keten of food innovation draaien.
Laura Van SelmRURANT vzw
Omgekeerd kunnen stedelijke ondernemers de ervaring, vaardigheden, producten of zelfs accommodatie van een nabij gevestigde boer vaak erg goed gebruiken. Laura: “Er bestaan tal van opportuniteiten voor samenwerkingen tussen landbouwers en ondernemers. Het beste van het veld tot recht op het bord van Antwerpenaars brengen, is daar een mooi voorbeeld van. Maar succesvolle matches moeten niet altijd rond de korte keten of food innovation draaien. Een weide waar je enkel de natuur kan horen, dat zou toch de perfecte leslocatie voor een yoga-instructeur en haar Antwerpse klanten kunnen zijn. Wie beter, dan een grafische ontwerper uit het stadscentrum, weet hoe je een voedingslogo maakt waar zijn buurtgenoten niet aan kunnen weerstaan. De mogelijkheden zijn eindeloos…”
Deelnemen
Van een goed gesprek tot een actief innovatietraject: deel uitmaken van de A-ploeg kan op verschillende manieren. Laura: “Onze boeren en ondernemers kiezen zelf hoe ver ze gaan. Ik zou hen sowieso oproepen om lid te worden van onze Facebookgoep. Daar kunnen gelijkgestemde landbouwers en ondernemers elkaar laagdrempelig ontmoeten. Vraag en aanbod aan elkaar linken is bovendien nergens zo eenvoudig. Onze matchmakers zijn trouwens ook steeds aanwezig om, indien nodig, een zetje te geven.”
Wie nog een stapje verder wil gaan, kan deelnemen aan een matchmaking event. Laura: “Daar brengen we boeren en ondernemers met aanvullende kennis, diensten, producten, vragen … met elkaar in contact. We komen samen om ervaringen uit te wisselen, ideeën af te toetsen of mogelijkheden voor samenwerking te verkennen.
Landbouwers krijgen tenslotte de kans om in te stappen in een intensief actietraject. Laura: “We gaan samen op zoek naar vernieuwingsmogelijkheden en bieden hen de nodige ervaringen, contacten en tools om hun innovatieve ideeën om te zetten in een uitvoerbaar plan. Dat doen we door hen 5 dagen lang mee op sleeptouw te nemen en hen toegang te verlenen tot een netwerk van experten.”
Nooit alleen
Het project A-ploeg wordt intensief ondersteund door het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling, de Provincie Antwerpen en Vlaanderen. Daarnaast kan RURANT rekenen op de expertise van een aantal prachtige inhoudelijke partners. Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Plattelandsbeleid: “In deze Corona-tijden beseffen we meer dan ooit hoezeer onze samenleving de korte keten apprecieert en nodig heeft. Bovendien ondervonden we allemaal dat samenwerking en innovatie essentiële voorwaarden zijn om, wat er ook gebeurt, sterk in je schoenen te blijven staan, als landbouwer of als ondernemer. En dat is nu net waar het project A-ploeg voor staat. Bovendien versterken we zo de kostbare relatie tussen stad en platteland”.
Meer info
Op www.a-ploeg.be stellen deelnemende landbouwers en matchmakers zich uitgebreid aan je voor. Je vindt er uiteraard alle info over het project en een handige kalender met diverse evenementen. Ben je zelf een landbouwer – of professioneel paardenhouder – uit de directe omgeving van Antwerpen of een ondernemer uit het stadscentrum? Neem dan snel contact op met matchmaker Laura (laura.vanselm@rurant.be).
Tekst & foto’s: Rurant