Skip to main content

Na jarenlang onderzoek staat BackSound®, een innovatieve behandelingsmethode voor paarden met chronische pijn aan voeten en onderbenen, volledig op punt. Veel voorkomende aandoeningen zoals hoefkatrol, artroses, spat en vergroeiingen gaan voortaan niet meer per definitie samen met constante pijn of een vroegtijdige levensbeëindiging. Zo’n 86,7% van de behandelde paarden kan zelfs probleemloos weer aan de slag als recreatie- of competitiepaard. Ook voor toppaarden met kleine, terugkerende kwaaltjes biedt BackSound® een oplossing.

Pijn en euthanasie

Chronische pijn aan voeten of benen stond tot nu toe vaak gelijk aan euthanasie

“No foot, no horse”, het is een oud gezegde in de paardenwereld maar een waarheid als een koe. Het massieve paardenlichaam steunt letterlijk en figuurlijk op vier ranke benen met een compacte hoef. Wanneer daar iets niet snor zit, valt het hele, imposante kaartenhuisje in elkaar. Helaas zijn de voeten en onderbenen van paarden gevoelig voor tal van pijnlijke en moeilijk te genezen aandoeningen.

Voor dieren met hoefkatrol, chronische hoefbevangenheid, ernstige spat, artrose, verkalkingen, … was het verdikt dan ook veelal voorspelbaar: indien de pijn draagbaar bleef, konden ze nog een aantal jaren op de weide spenderen, maar meer zat er vaak niet in. Voor veel dieren eindigde het verhaal op jonge leeftijd met vroegtijdige euthanasie. Eigenaars bleven achter met gebroken dromen en veel verdriet. Maar daar brengt BackSound® verandering in.

Innovatieve behandelingstechniek

8 jaar onderzoek en ontwikkeling om BackSound® op punt te krijgen

BackSound® werd ontwikkeld en geregistreerd door dierenarts Michel Hoegaerts. Zijn medisch centrum EquiSound (Ursel) specialiseert zich al meer dan 15 jaar in bewegingsgerelateerde problemen bij paarden. Daar ontving Michel regelmatig paarden die reeds talloze behandelingen (beslag, infiltratie, stamcellen, ontzenuwing, …) ondergingen en waarvoor weinig tot geen hoop restte op een aangenaam leven. Laat staan op een succesvolle competitiecarrière. “Iemand teleurstellen die zich voor de zoveelste keer aan een strohalm vastgrijpt, is echt verschrikkelijk. Het zou je verrassen hoeveel paarden leven met chronische pijn in de voeten of onderbenen en hoe zeer dit ook weegt op hun eigenaars. Daarom beet ik me zo’n 8 jaar geleden vast in het vinden van een oplossing. En die is er nu eindelijk. Ik hoop dat ik het leven van zo veel mogelijk paarden en eigenaars vanaf nu een nieuwe wending kan geven.”

Voor paarden met chronische pijn

Pijnbestrijding bij paarden waarvoor geen enkele andere therapie verlossing biedt

Met BackSound® richt Michel zich op paarden met chronische voet- en beenpijn waarvoor geen enkele andere therapie gebaat is. Patiënten kunnen al jaren op rust staan. Maar ook topsporters die af en toe kampen met milde, zeurende klachten die met de klassieke behandelingen niet verbeteren, komen in aanmerking. Michel: “BackSound® is  zeer succesvol bij paarden met hoefkatrol of artrose. Alle reeds behandelde hoefkatrolpatiënten leven ondertussen zonder pijn. Maar ook bij paarden met gewrichtsontstekingen, spat, hoefbeenfracturen, verbeende hoefkraakbeenderen, chronische hoefbevangenheid, chronische aanhechtingsproblemen, botresorptie, vergroeiingen, kraakbeenblessures, … zijn de resultaten spectaculair.”

BackSound kan gebruikt worden voor pijnbestrijding bij verschillende aandoeningen.

Risico’s uitsluiten, optimale resultaten

Doorgedreven vooronderzoek noodzakelijk voor gerichte behandeling

Vooraleer een behandeling met BackSound® op te starten, evalueert het team van Michel of het paard ervoor in aanmerking komt. “Uiteraard willen we alle risico’s uitsluiten en vermijden dat we aandoeningen gaan behandelen die op een andere manier op te lossen vallen (bv. peesblessures of hoefproblemen). Daartoe praten we met de eigenaar en bekijken we de resultaten van eerdere onderzoeken.  Indien nodig voeren  we zelf nog bijkomende analyses uit. We gaan voor optimale resultaten en stemmen de behandeling zeer nauwkeurig af op de pijnoorzaak. Ook daarom willen we exact weten waarom het paard mankt en meten, is weten.”

Eenvoudige ingreep, complexe techniek

Nauwkeurige injecties wekken lichaamseigen immuunrespons op

BackSound® is een nieuwe behandelingstechniek waarbij een immuunrespons van het paard opgewekt wordt op de plaats waar het pijn doet. De behandeling gebeurt  aan de hand van speciale injecties onder lokale verdoving: je paard moet hiervoor gelukkig dus niet in slaap. Het toestel dat gebruikt wordt, bepaalt tot op 0,5 mm nauwkeurig waar een injectie moet gebeuren: echt millimeterwerk. Bovendien blijven er geen nare producten in het bloed aanwezig. Al na 3 dagen kan je  een dopingtest afleggen. Michel: “Je kan je paard enkele uurtjes na de therapie weer mee naar huis nemen. Maar we laten je zeker niet aan je lot over. We geven duidelijke instructies mee en blijven je paard – via je huisdierenarts  en video’s – verder opvolgen.”

Het toestel bepaalt tot op 0,5 mm nauwkeurig waar een injectie moet gebeuren.

Tijdens de eerste vier weken na de BackSound®-behandeling zijn de meeste paarden reeds veel beter dan voorheen. Daarna krijgen de meeste paarden een dipje door de sterke immuunrespons van het lichaam. Van week 8 tot 12 gaan ze weer zienderogen vooruit. Twaalf weken na de behandeling verwachten we eindresultaat.

“We kunnen de klok er bijna op juist zetten… Maar wacht op een ‘go’ van ons team voordat je weer met je paard aan de slag gaat en hou je steeds aan de voorgestelde oefeningen.” Afhankelijk van hoe lang de pijn al aanwezig was, de ernst van de oorzaak en de manier waarop jouw paard op BackSound® reageert, kan je na 3 tot 4 maanden bijvoorbeeld al opnieuw op trektocht, een sprongetje nemen of aan competities deelnemen. Paarden die voor kleine, zeurende kwaaltjes worden behandeld, kunnen zelfs sneller de draad weer oppikken.

Afhankelijk van hoe lang de pijn al aanwezig was, de ernst van de oorzaak en de manier waarop jouw paard op BackSound® reageert, kan je na 3 tot 4 maanden bijvoorbeeld al opnieuw op trektocht, een sprongetje nemen of aan competities deelnemen.

Michel HoegaertsDierenarts, orthopeed en echografist

Een nieuwe kans

Eerste patiënt sinds 2019 terug volledig zuiver en pijnvrij

Walibo, een 17-jarige ruin met hoefkatrol, was de allereerste BackSound®-patiënt. Hij werd behandeld in 2018 en loopt ondertussen al meer dan anderhalf jaar correct. Zijn eigenaar Arno Francke had eigenlijk de hoop al opgegeven: “Na tal van onsuccesvolle behandelingen stond Walibo al sinds 2015 op rust. Als je me toen vertelde dat ik opnieuw in volle galop wedstrijden ringrijden zou rijden, zou ik je nooit geloofd hebben. Maar nu kan je ons elke zomer aan de slag zien in Zeeland en genieten we meer dan ooit van onze verre buitenritten. Walibo werd in november 2018 behandeld. Rond Kerst liep hij nog niet correct. Maar in januari 2019 was hij een totaal ander paard: pijnvrij, gelukkig en enthousiast om er opnieuw met mij op uit te trekken. Meer had ik niet durven dromen.”

Walibo was het eerste paard dat behandeld werd met BackSound. Het was meteen een succesverhaal.

(Bijna) 100% slaagkans bij chronische pijnen

In uitzonderlijke gevallen tweede nabehandeling noodzakelijk

Na Walibo kregen in 2019 nog 14 andere paarden de kans om BackSound® te testen. Ze waren allemaal ernstig mank op 1 of 2 benen en ondergingen reeds – zonder resultaat – diverse behandelingen (bv. beslag, infiltraties, stamcellen, ontzenuwing…). Alle paarden stonden op rust en bij sommigen werd zelfs euthanasie overwogen. Vandaag, 2 jaar na de eerste behandelingen, lopen 13 van hen (86,7%) correct. Het duurde slechts 3 tot 4 maanden voordat de meeste testers opnieuw van buitenritten, trainingen en zelfs competities konden genieten.

Ondertussen werden er reeds 84 paarden met BackSound® behandeld. De slaagpercentages blijven in dezelfde lijn liggen. Het ziet er naar uit dat alle paarden die goed voorbereid en onderzocht werden, een heel grote kans hebben om opnieuw pijnvrij door het leven te gaan na een BackSoundbehandeling. Tot nu toe wordt de techniek eenmaal uitgevoerd per paard. Slechts in uitzonderlijke gevallen (3 %) is een tweede nabehandeling noodzakelijk om tot een volledig resultaat te komen.

“Langetermijnresultaten van meer dan 2 jaar kennen we nog niet, maar het vertrouwen is zeer groot. Alle patiënten blijven namelijk stabiel doorheen de tijd. BackSound® staat er. Samen gaan we ervoor: Your horse, back on track” besluit Michel.

LizeEigenaresse Prins

Ik had nooit gedacht dat we weer 5 keer per week samen zouden rijden. Ik overleg nog regelmatig met Michel, maar Prins loopt volledig zuiver en geeft nooit blijk van pijn. We rijden dressuur, gaan wandelen en nemen zelfs af en toe een sprongetje. Ik ben zo blij dat ik de nieuwe therapie aangedurfd heb. Elke minuut die ik met Prins nog kan doorbrengen, is het helemaal waard.

EllenEigenaresse Aagje

Ik ben nog altijd enorm voorzichtig, maar sinds januari van dit jaar is er zichtbaar verschil. Het heeft even geduurd voor de therapie aansloeg. Eerst dacht ik dat het niet zou werken. Maar ondertussen loopt ze volledig zuiver. Ze is 12 jaar mank geweest in haar jonge leven, dus ik vermoed dat het voor haar ook enorm wennen moet zijn om zonder ongemak te kunnen lopen. Ik kijk enorm uit naar de mooie wandelingen die we samen nog gaan maken.

FreddyEigenaar Curika

De therapie was een investering, maar een goed en betrouwbaar koetspaard is goud waard. Ik kan haar met al mijn andere paarden inspannen, in welke positie ik ook maar wens. Ze is goudeerlijk en ziet er ook nog eens prachtig uit. Na de behandeling stopte Curika binnen 3 maanden met manken. Ze loopt ondertussen weer 20 tot zelfs 30 kilometer voor de koets, in stap én draf, ook op harde ondergronden. De behandeling was het helemaal waard.

Kathy & StevenEigenaars Fantoli

Ik had net al mijn materiaal verkocht en Fantoli volledig op rust gezet. We deden enkel nog wat wandelingen aan de hand. Er zijn geen woorden om te omschrijven hoe blij we waren toen we zagen dat Fantoli opnieuw vlot kon lopen. Tien jaar lang zocht ik naar oplossingen, naar een wondermiddel… Niet wetend dat Michel druk aan BackSound® aan het werken was. Gelukkig hebben we volgehouden en Fantoli niet laten inslapen…

FloorEigenaresse Jinx

Jinx liep eerst nog een beetje stijf, maar ik mocht haar wel licht rijden in stap en draf. Dat vond ik al fantastisch. Daarna ging ze er verder op vooruit en ondertussen loopt ze volledig correct. Het parcours van Jinx heeft me geleerd dat prestaties en doelstellingen absoluut niet belangrijk zijn om van een paard te genieten. Haar aandoening zal nooit genezen. Maar als ik haar op deze manier nog een comfortabel leven kan bieden en we samen opnieuw regelmatig rustig kunnen gaan wandelen, ben ik echt heel erg gelukkig.

Tekst en foto’s: EquiSound/BackSound. Voor meer informatie: www.backsound.eu.

Silke Nuyens

♞ Horselover ◈ Rechterhand bij Communicatie Katrien

Leave a Reply