Voor ons als paardenliefhebber is het geen geheim dat er heel wat komt kijken bij de zorg voor paarden. Ze vergen een specifieke verzorging en hebben een complexe lichaamstaal. Omgaan met paarden is daarnaast niet zonder risico: een trap van een paard kan ernstige gevolgen hebben. Om die reden is het belangrijk om kinderen bewust te maken van wat er komt kijken bij het zorgen voor paarden, en dieren in het algemeen. Het nieuwe lessenpakket Oog in Oog springt op deze nood in.
Wat is dierenwelzijn?
Het welzijn van dieren is een onderwerp dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Het verwijst naar het “fysieke en gevoelsmatige welzijn van dieren”. Maar wat wil dat nu eigenlijk juist zeggen? Het lessenpakket dat de Vlaamse overheid ter beschikking stelt, baseert zich op de ‘vijf vrijheden van Brambell’. Aan de hand van deze vijf vrijheden leren leerlingen – van kleuters tot scholieren uit het middelbaar – meer over wat dierenwelzijn inhoudt. Aan bod komen de verschillende redenen waarom het belangrijk is om goed voor dieren te zorgen en welke rol de mens speelt in het welzijn van dieren. Meer concreet ontdekken de leerlingen in het lessenpakket welk gedrag typisch is voor paarden en pony’s en welke behoeften deze elegante viervoeters hebben.
De vijf vrijheden van Brambell
De vijf vrijheden voor dierenwelzijn werden uitgewerkt door de Britse Farm Animal Welfare Council en zijn gebaseerd op de reslutaten van het onderzoek van het Britse Brambell Committee. Ze beschrijven de voorwaarden die het welzijn van dieren verzekeren. We sommen de vijf vrijheden even op en voegen de specifieke behoeften van paarden toe.
Interactieve oefeningen
Het lessenpakket bestaat uit verschillende reeksen die elk zijn aangepast aan de leeftijd van de leerlingen.
- Kleuters: kleuters maken kennis met paarden en hun noden door een gedicht waarin ze zelf de rijmwoorden kunnen aanvullen. Er is ook een inleefspel waarmee ze de behoeften van een paard en pony spelenderwijs ontdekken.
- Lagere schoolkinderen: voor kinderen uit de lagere school zijn er een uitbeeld- en taalspel voorzien. Tijdens het uitbeeldspel tekenen of beelden leerlingen een opgegeven woord uit dat iets met paarden te maken heeft. Het taalspel daagt hen uit om op een logische manier halve zinnen aan elkaar te koppelen waarmee ze meer te weten komen over paarden.
- Middelbare scholieren: het pakket is nog in ontwikkeling.
Het pakket bevat ook een jaarkalender waar elke maand enkele weetjes op staan. In januari gaat het bijvoorbeeld over de wintervacht, bij de maand april staat een weetje over veulens en in juni gaat het over de warmte.
Wil je als leerkracht aan de slag met het materiaal? Neem dan een kijkje op www.dierenwelzijnindeklas.be. Je vindt er naast alle informatie en het lesmateriaal ook een gratis webinar om je op weg te helpen.
Bronnen: www.dierenwelzijnindeklas.be en www.djapo.be