Het Limburgs ruiterroutenetwerk is een echte pionier op vlak van een moderne aanpak. Het werd 10 jaar geleden gelanceerd met een leuke campagne. Langs het ruiterroutenetwerk werd ook aandacht besteed aan leuke uitdagingen, zoals doorwaadplaatsen en een hindernissenparcours. Nu is het ruiterroutenetwerk toe aan een opfrissing. Daarvoor heeft Provincie Limburg jouw hulp nodig! Wij spraken met projectcoördinator Joke Timmermans.
Het Limburgs ruiterroutenetwerk telt 650 kilometer aan ruiterpaden. We hopen dat je dat niet alleen instaat voor de uitbouw en opvolging hiervan?
“Nee gelukkig niet! Het klopt inderdaad dat het ruiterroutenetwerk in onze provincie erg uitgebreid is. We willen aan ruiters tonen dat ze erg welkom zijn in onze bossen en op onze heide. Een uitgebreid routenetwerk leek ons daarin de eerste stap. Maar gelukkig moet ik het hele project niet alleen dragen: het is een samenwerkingsverband van verschillende instanties. Provincie Limburg is er daar één van, maar ook het Regionaal Landschap Lage Kempen, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Sport Vlaanderen en verschillende ruiterverenigingen werken mee. In het veld kunnen we rekenen op verschillende terreinbeheerders. Die zetten zich in om samen met ons het ruiternetwerk in stand te houden en te onderhouden.”
Maar je bent als projectcoördinator wel verantwoordelijk voor de evaluatie en vernieuwing van het netwerk?
“Dat klopt! We krijgen vanuit de provincie, Vlaanderen en Europa een toelage van 260.000 euro om het hele netwerk een grondige evaluatie en onderhoudsbeurt te geven. Als projectcoördinator zal ik ervoor instaan dat het hele netwerk in kaart wordt gebracht. Van sterke tot minder sterke punten langs de verschillende trajecten. Op basis daarvan zullen we het netwerk vervolgens een nieuwe “update” geven. Zo willen we onze positie als paardentoeristische provincie in stand houden.”
“Het Limburgse ruiterroutenetwerk telt maar liefst 650 kilometer aan paden.”
Wat willen jullie juist bereiken?
“In eerste instantie willen we een kwaliteitstoets doen van het huidige netwerk. Op die manier kunnen we een idee krijgen van de mooiste routes, maar ook de routers waar misschien nog wat werk aan is. De kennis die we daaruit halen, kunnen we doorgeven aan verschillende terreinbeheerders. Daarnaast willen we deze kans ook grijpen om het netwerk uit te breiden, de beleving te vergroten en het netwerk meer in te bedden in het landschap. In het verleden werden er bijvoorbeeld al enkele leuke doorwaadplaatsen en een hindernissenparcours aangelegd. Die belevingselementen willen we verbeteren en uitbreiden. Zo hopen we ook ruiters aan te trekken die actief zijn in disciplines zoals TREC en Working Equitation.”
Maar ik heb begrepen dat jullie nog grotere ambities hebben?
“Klopt! We denken dat er echt een meerwaarde zit in het betrekken van ondernemers uit de regio om de belevingsmogelijkheden voor ruiters te vergroten. Bijvoorbeeld in de vorm van horecagelegenheden die zich ervoor inzetten om ruiters en paarden te verwelkomen. Het kunnen plaatsen worden voor een deugddoende rustpauze met een fris drankje of een lekkere lunch. Maar ook in de vorm van landbouwers die hun locatie willen openstellen als start-, rust- of picknickplaats. Het zou helemaal fantastisch zijn om hippische ondernemers in de buurt van het netwerk mee te krijgen om een kampeerplaats in te richten voor ruiters die op stap zijn met hun paard. Dan zouden we samen ruiters de mogelijkheid kunnen aanbieden om in onze provincie meerdaagse tochten te maken waarbij ze bij locals kunnen logeren.”
“In het verleden werden er al enkele leuke belevingselementen zoals doorwaadplaatsen aangelegd langs de ruiterroutes.”
Hoe kunnen ruiters jou hierbij helpen?
“We willen dit project niet uitvoeren vanuit een ‘ivoren toren’, zoals ze wel eens zeggen. We willen echt in interactie treden met de ruiters die gebruik maken van ons Limburgs ruiterroutenetwerk. In eerste instantie door aan hen te vragen waar de knelpunten en mogelijkheden volgens hen liggen. Daarom zouden we het fantastisch vinden om feedback van hen te krijgen. Dat kan heel simpel, door gewoon een vragenlijst in te vullen. Zo kunnen ruiters ons laten weten welke paden ze heel leuk vinden en welke paden verbeterd kunnen worden. Ruiters die echt regelmatig gebruikmaken van het ruiterroutenetwerk in Limburg, bieden we de kans om meter of peter te worden van (een stuk van) het netwerk. Ze helpen ons dan om periodiek dat stuk van het netwerk te evalueren. Ze zullen ons ook kunnen contacteren bij problemen op of opmerkingen over hun stukje van de ruiterpaden.”
Je zoekt ook één ruiter of menner voor de inventarisatie van het routenetwerk. Wat houdt dat juist in?
“Inderdaad! Voor de inventarisatie van het Limburgse routenetwerk, zoeken wij één menner of ruiter die alle routepaden wil screenen. Dat gebeurt aan de hand van een kritische blik en ook een aantal vooropgestelde criteria. De ruiter krijgt hiervoor een digitale applicatie ter beschikking. De inventarisatie zal in totaal 21 dagen in beslag nemen, waarvan 4 uur op het terrein en 1 uur naverwerking per dag. Op basis van die inventarisatie, kunnen we dan verder aan de slag om het routenetwerk op te waarderen. Omdat het om een tijdsintensieve verbintenis gaat, voorzien we voor deze persoon een vergoeding en een verzekering voor tijdens het uitvoeren van de opdracht.”
Wil jij meehelpen aan de opwaardering van het Limburgs ruiterroutenetwerk?
Heb je interesse om mee te werken aan de verdere uitbouw van het ruiterroutenetwerk in de provincie Limburg? Op deze pagina kan je meer informatie vinden over het meter- en peterschap. Wil je graag meewerken aan de inventarisatie? Dan vind je hier meer informatie vinden over het takenpakket.
Heb je interesse of bijkomende vragen? Dan kan je contact opnemen met Joke.
Kandidaturen met CV en motivatiebrief moeten ingediend worden voor 20 maart 2021.