Met de intrede van de herfst, stijgt ook het aantal esdoornvergiftiging. In België werden er sinds september al 7 geregistreerd. Ook in Frankrijk stijgt het aantal besmettingen snel. Hieronder vind je enkele tips om een vergiftiging te vermijden.
Vallende blaadjes en zaadjes
Esdoorns dragen op dit moment heel wat helikoptertjes. Deze helikoptertjes bevatten het zaad van de esdoorn en zijn erg giftig voor paarden. Daarnaast verliezen esdoorns op dit moment ook al hun bladeren. Let daarom extra op:
- Laat paarden niet grazen op weilanden waar zaden en bladeren van een esdoorn kunnen liggen.
- Indien dit niet kan: beperk de weidetijd tot een paar uur per dag (minder dan 6u).
- Voer paarden kwalitatief ruwvoer voor je ze op de weide laat.
- Geef geen voedsel (hooi of iets anders) op de grond.
Wil je meer informatie over esdoornvergiftiging? Hier vind je een uitgebreid wetenschappelijk artikel (Engelstalig).
Getuigenis: een paard verliezen door esdoornvergiftiging
In de winter van 2016 genoten Katriens jaarling Quelle Fortune en twenter Poncho van hun vrijheid en elkaars gezelschap. Ze konden het hele seizoen samen op de weide aan huis blijven staan: ideaal toch! Maar na een maand sloeg het noodlot toe. Poncho werd plotsklaps doodziek. Katrien vertelde haar verhaal aan Horsetags. Je leest het hier.
Poncho SK stierf na een korte, hevige strijd aan esdoornvergiftiging. Je leest zijn verhaal hier.
Meldpunt esdoornvergiftiging
Kreeg je zelf te maken met een esdoornvergiftiging bij je paard? Dan wensen we je veel moed en sterkte toe. Maar we roepen je ook warm op om een melding te doen. Op deze manier help je wetenschappers en dierenartsen met het verwerven van informatie over esdoornvergiftigingen bij paarden. En hopelijk, leidt dat ooit tot een effectieve behandeling.