Skip to main content

Zwemmen met je paard, het is iets wat bij vele ruiters op hun verlanglijstje staat. Maar als je met je paard wil gaan zwemmen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. “Het komt erop neer dat je paard ook in deze situatie respect moet hebben voor jou en je persoonlijke ruimte” vertelt Wendy van de Two Lazy Seven Ranch. Ze gaf aan Horsetags enkele tips om veilig met je paard te gaan zwemmen. 

De basis is alles

Veilig gaan zwemmen met je paard, kan alleen wanneer jullie band sterk genoeg is en jullie goed met elkaar kunnen communiceren. Daarom is het belangrijk dat er wederzijds respect is, naast vertrouwen. Wendy: “Je wilt absoluut vermijden dat je paard in paniek over je heen zwemt. Het is daarom heel belangrijk dat je paard je persoonlijke ruimte respecteert. Uiteindelijk komt het erop neer dat je een goed stuur, een goede gas en een goede rem moet hebben.”

"Uiteindelijk komt het erop neer dat je een goed stuur, een goede gas en goede rem moet hebben..."

Wendy Bleekemolen

Daarnaast is het belangrijk dat je paard op jou kan vertrouwen bij een nieuwe ervaring. Deze vaardigheid kan je ook al met enkele andere obstakels trainen, zoals bijvoorbeeld gewenning aan plastic zakken of je paard over een zeil laten lopen. “Want zodra jullie aan de oever staan, zal jij van je paard vragen om het water in te gaan. Als je paard loskomt van de grond en moet zwemmen, moet het weten dat er niets speciaal aan de hand is” vertelt Wendy.

Watergewenning

Hoewel paarden van nature in aanraking komen met water, ze erin durven gaan staan en er zelfs vaak graag in rollen, is het toch belangrijk om watergewenning op te nemen in je training. Leer het bijvoorbeeld om zich zonder te schrikken, te laten afspuiten met een tuinslang of om door plassen te waden. “Een paard ziet heel moeilijk diepte. Daarom is het belangrijk om bij het betreden van water je paard voor te gaan, zodat je kan tonen dat de situatie veilig is. Net zoals een alfamerrie zou doen eigenlijk. Wanneer je op je paard zit, zal het al snel zeggen: nee, dit doe ik niet. En als je paard al panisch is voor plassen of het afspuiten met een tuinslang, dan ben je nog lang niet veilig aan het zwemmen“, zegt Wendy.

Begin altijd met watergewenning voor jullie samen gaan zwemmen.

Te water gaan

Al rijdend

Zijn jullie klaar om naar een zwemvijver te trekken? Dan zijn er verschillende manieren om met je paard te water te gaan. Liefst van al zou je misschien onmiddellijk te paard het water ingaan, zodat jullie direct samen kunnen zwemmen. “Maar sommige paarden reageren nogal hard wanneer hun voeten loskomen van de bodem. Dan is het niet fijn om ook nog eens het ruitergewicht te moeten dragen. Sommige paarden laten zichzelf trouwens al eens gewoon zakken, met of zonder ruiter. Die gaan kopje onder en zwemmen daarna pas weg. Ik heb dat zelf nog nooit meegemaakt, maar het kan” vertelt Wendy.

Je paard alleen het water in sturen

Een andere manier om je paard in het water te laten gaan, is door het van op een afstandje in het water te sturen. Net zoals je je paard de trailer op zou sturen, stuur je het dan het water in. Wendy: “Je hebt dan het voordeel dat je zelf op een veilige afstand kan blijven staan, eventueel zelfs op het droge. Het nadeel is wel dat niemand je paard dan het goede voorbeeld geeft en hem of haar leidt. Je paard moet dan al heel veel vertrouwen en respect hebben voor jou.

Je paard het water in vragen

“Op de Two Lazy Seven Ranch gaan we liefst eerst zelf het water in, daarna vragen we dan ons paard om in het water te komen. Hierbij moet je wel opletten dat je een voldoende grote afstand bewaart. Gebruik dus minstens een leidtouw van vier meter en ga niet recht voor je paard staan: sommige paarden springen ineens volledig in het water en daar wil je niet onder terecht komen.

Naast een leidtouw gebruiken we een touwhalster. We oefenen vervolgens lichte druk uit om het paard te motiveren het water in te komen. Zodra het paard reageert, zelfs al verlegt het maar zijn gewicht richting het water, laten we de druk los en belonen we het paard. Zo bouw je de watergewenning en het zwemmen op. Eens je paard volledig in het water is en vertrouwen heeft in de situatie, kan je je paard laten volgen door zelf weg te zwemmen.”

Samen zwemmen

Zodra je paard langs je komt gezwommen of zich nog in het ondiepe bevindt, kan je de manen vastgrijpen en je benen over de rug van je paard zwieren. Daarna is het genieten en kan je jezelf laten meevoeren door je trouwe viervoeter… Let trouwens wel altijd op dat je nooit te dicht bij de voorbenen van je paard komt, die maken tijdens het zwemmen grote klauwbewegingen.

"Nog een belangrijke tip: kom nooit dicht in de buurt van de voorbenen van je paard. Die maken tijdens het zwemmen enorme klauwbewegingen."

Wendy Bleekemolen

Wendy: “Het is tot slot belangrijk om je paard altijd even kort, zelfstandig in het water te laten staan. Zowel voor, als na het zwemmen. Zo leert het niet te anticiperen op zelf naar de kant te gaan, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Wanneer je dan uit het water gaat, kan jij je paard opnieuw op een veilige afstand naar de kant sturen en laten draaien. Zo vermijd je dat wanneer je paard er graag uit wilt, het in je nek springt. Altijd goed voorbereid zijn, weten hoe je de situatie zal aanpakken en niet twijfelen zijn hierbij essentieel.”

Veiligheid eerst

Zwemmen met je paard kan enorm leuk zijn, maar er zijn toch enkele belangrijke regels die je in acht moet nemen:

  • Ga nooit alleen zwemmen! Neem altijd minstens één andere persoon mee.
  • Ga ook niet met teveel paarden tegelijkertijd in het water, zeker wanneer samen zwemmen nog nieuw is voor jullie. Lijnen kunnen in de war geraken of paarden kunnen elkaar heel dicht kruisen, waardoor hun voorbenen je kunnen raken.
  • Maak duidelijke afspraken over wie wanneer en waar zal zwemmen met zijn of haar paard.
  • Zorg voor een veilige zwemlocatie! Hou rekening met stromingen, diepteverschillen en blauwalg.
  • Zwemmen is enkel toegestaan op een eigen locatie of wanneer je toestemming hebt van de eigenaar van een vijver of poel. Dit omdat veel putten en plassen verraderlijk en dus gevaarlijk zijn. Zorg ervoor dat jullie niet plotsklaps weggejaagd zullen worden door op locaties te zwemmen waar het niet mag.

Maak altijd duidelijke afspraken over wie, waar en wanneer zwemt.

Wil je je paard voorbereiden op samen gaan zwemmen? Dan kan je bij de Two Lazy Seven Ranch terecht voor begeleiding.

Silke Nuyens

♞ Horselover ◈ Rechterhand bij Communicatie Katrien

Leave a Reply