Skip to main content

Chronisch progressief lymfoedeem (CPL), of vuile benen in de volksmond, is een aandoening die vaak voorkomt bij bijvoorbeeld Belgische Trekpaarden en Friezen. CPL wordt vaak verward met mok maar is niet hetzelfde. Mok is namelijk een verzamelnaam voor allerlei huidaandoeningen die op de onderbenen van paarden kunnen voorkomen, terwijl CPL wordt veroorzaakt door slecht functionerende lymfevaten in de onderhuid. Voorlopig bestaan er geen middelen die paarden helpen om volledig van CPL te genezen.

Wat is CPL?

CPL is een aandoening die ontstaat doordat vocht in de benen niet goed wordt afgevoerd.

Door een gebrek aan elastine in de huid, in het onderhuids weefsel en rond de lymfevaten, wordt vocht niet goed afgevoerd. Blijft dit vocht langdurig aanwezig in de onderbenen, dan vergroten de cellen waardoor het been dik blijft. De eerste symptomen van CPL vertonen zich meestal op een leeftijd van 2 tot 4 jaar, waarbij de achterbenen vaak ernstiger aangetast worden dan de voorbenen. In het beginstadium is vooral de huid in de kootholte schilferig en verdikt. Er ontstaan dikke huidwrongen met daartussen kloven. Deze worden steeds erger en breiden uit over de onderbenen van het paard. Na verloop van tijd ontstaan er grote huidknobbels. Ook de hoornkwaliteit van de hoeven wordt vaak aangetast.

CLP behandelen bij paarden

Behandelingsmogelijkheden bij CPL

Momenteel is het niet mogelijk om CPL te genezen. 

Genezing van CLP is tot op vandaag niet mogelijk, maar een goede behandeling kan de uitbreiding en ernst van de klachten wel beperken. Geef je paard dagelijks beweging, voorkom infecties met bacteriën of mijten en hou het behang aan de benen kort. Daarnaast kan het helpen om het paard supplementen toe te dienen om de lymfevaten zo gezond mogelijk te houden.

De juiste voeding als hulp bij de behandeling

Sommige supplementen kunnen de klachten verminderen en verdere verspreiding tegengaan. 

Ten eerste wordt het gebruik van een omega 3-supplement aangeraden. Lizzie Drury, voedingsexperte bij Saracen Horse Feeds legt uit waarom: “Omega 3-vetzuren kunnen niet door het paard zelf worden gemaakt en moeten dus via de voeding worden aangevoerd. Rantsoenen met veel omega-3-vetzuren kunnen helpen om de elasticiteit van de huidcellen te verhogen. Dit is belangrijk voor paarden die aan vormen van huidirritatie lijden. Wij raden meestal het Kentucky Equine Research-supplement EO.3 ™ aan. Het is een unieke bron van omega-3-vetzuren, afkomstig uit mariene bronnen. EO.3 wordt beter opgenomen door het paard dan bijvoorbeeld lijnzaad of plantaardige olie en is daarom effectiever. Als je EO.3 ™ wilt gebruiken, raad ik aan om te beginnen met 60 ml per dag.”

Daarnaast raadt Lizzie aan om een vitamine E-supplement toe te voegen aan het rantsoen van je paard: “Er zijn aanwijzingen dat het ondersteunen van een optimaal immuunsysteem zal helpen om de symptomen van CPL te verlichten. Vitamine E is een krachtige antioxidant die de immuun-, cardiovasculaire, bloedsomloop-, neuromusculaire en reproductieve systemen ondersteunt.

Voedingssupplementen met Vitamine E en Omega-3
kunnen gebruikt worden om de symptomen te verzachten.

Het supplement Nano-E is een voorbeeld van een zeer zuiver vitamine E-supplement. In tegenstelling tot veel andere producten op de markt, is Nano-E een natuurlijk vitamine E-supplement in vloeibare vorm. Dit zorgt ervoor dat het gemakkelijk wordt opgenomen en vastgehouden in de weefsels. Studies uitgevoerd door het Kentucky Equine Research hebben aangetoond dat Nano-E tot 4 keer beter wordt opgenomen dan natuurlijke vitamine E-supplementen in poedervorm en tot 6 keer beter dan synthetische vitamine E-supplementen”.

Het gebruik van supplementen zal het paard dus niet genezen van CPL, maar het kan het verloop van de ziekte vertragen en dragelijker maken voor het paard.

Heb je nog vragen? Of ben je op zoek naar gericht voedingsadvies voor jouw paard? Je kan contact openemen met voedingsexperte Lizzie Drury via een e-mail naar ignace@lootvoet.be, verdeler voor Saracen in België.

Silke Nuyens

♞ Horselover ◈ Rechterhand bij Communicatie Katrien

Leave a Reply