Skip to main content

Het ziet er misschien niet echt comfortabel uit, maar Dry Needling was nog nooit zo populair. Daarbij worden fijne naaldjes in de spieren gestoken om pijn te bestrijden. Wij mensen kunnen ervoor terecht bij de kinesist of fysiotherapeut. Voor onze paarden moeten we op zoek gaan naar een gespecialiseerd dierenarts zoals bijvoorbeeld Fanny Gielis. Zij legt ons bondig uit hoe deze behandelingstechniek juist werkt.

Spierproblemen effectief oplossen

Meer informatie: www.equipuncture.be

Geen acupunctuur

Vaak wordt gedacht dat dry needling gewoon een andere benaming is voor acupunctuur. Maar het enige wat deze twee zaken gemeen hebben, is dat er naaldjes gebruikt worden. Fanny: “Acupunctuur is een oosterse geneeswijze waarmee een specialist welbepaalde achterliggende ziektes of aandoeningen wil bestrijden. Dry needling is daarentegen een westerse, fysiotherapeutische behandelmethode. De focus ligt er niet op het bestrijden van ziektes, maar op het aanpakken van pijnklachten die het gevolg zijn van spierproblemen.”

"Bij een sessie Dry Needling gebruik ik soms tot 80 verschillende naalden. In dat geval verkies ik om het paard lichtjes te verdoven zodat het paard zeker geen ongemak ondervindt van de behandeling. Maar doorgaans is het absoluut niet pijnlijk. Na één sessie merken veel ruiters een duidelijk verschil bij hun paard."

Fanny GielisEquipuncture

Behandeling

Tijdens een sessie dry needling prikt de dierenarts herhaaldelijk met diverse naaldjes in verkrampte, pijnlijke spierknopen. Fanny: “De spieren reageren dan door te ’twitchen’: Ze trekken eerst even sterker samen en komen daarna – eindelijk! – weer los. Zo verdwijnt de knoop en meteen ook de pijn die er het gevolg van is.” Met behulp van dry needling zou je paard zich dus weer los door zijn lichaam  moeten kunnen bewegen.
De behandeling is trouwens meestal niet pijnlijk. Fanny: “Bij lange sessies waarbij ik veel verschillende naaldjes gebruik verkies ik wel om het paard wat te verdoven. Zo weet ik zeker dat het zich niet ongemakkelijk gaat voelen. Maar meestal laten mijn patiënten me zonder morren mijn gang gaan. Het lijkt wel alsof ze meteen aanvoelen dat ik hen van hun pijn kom afhelpen.”

Aan de slag

Denk je dat dry needling ook een oplossing kan zijn voor jouw paard? Neem dan contact op met een gespecialiseerd dierenarts. Die kan je vinden op de website van Horse & Health.

Silke Nuyens

♞ Horselover ◈ Rechterhand bij Communicatie Katrien

Leave a Reply