Skip to main content

Soms zie je van die prachtige foto’s op Instagram of Facebook: paard en eigenaar op een mooie locatie, met een stralende zon op de achtergrond. De band die ze delen, straalt ervan af. Je zou doodgraag ook zo’n mooi plaatje van jou en je paard hebben, maar hoe begin je daaraan? Paardenfotograaf Helena Massa geeft 5 tips. 

1. Kies een goede plaats

Paarden zijn vluchtdieren en daardoor erg stressgevoelig. Ga op zoek naar een rustige plaats waar je samen met je paard ontspannen kan staan voor het maken van een portret. Geluiden, roepende kinderen, veel wind, machines, … zijn uit den boze. Als je een rustige plaats kiest, let dan ook op de achtergrond, de stand van de zon en de ondergrond.

2. Wees voorbereid

Goed begonnen is half gewonnen! Zorg dat je paard proper is en dat al je spullen gekuist zijn met lederzeep. Voorzie voor jezelf kledij die matcht met je zadeldekje, zo krijg je een mooi samenhangend beeld. Ook kleedjes, lang of kort, kunnen voor een portretfoto perfect. Voorzie ook een helpende hand: niets zo belangrijk als iemand die jou kan helpen stralen.

3. Geen stress!

Hoe graag je ook die ene perfecte foto wilt… probeer vooral te genieten van dit fijne moment met je paard! Bekijk de fotoshoot als een leuke en ontspannende activiteit. Want als jij gestrest bent, geraakt je paard zonder twijfel ook opgewonden!

4. Trek de aandacht van je paard

… met paardengeluiden! Op Youtube of via een app kan je met de zoekterm “horse sounds” heel wat filmpjes vinden die leuke geluiden afspelen voor jouw paard. Maar let op: sommige paarden worden hier zenuwachtig van. In dat geval kan je ook een doosje met koekjes of een paraplu gebruiken.

5. Werk met een gespecialiseerd fotograaf

Een dierenfotograaf die gewend is om te werken met paarden, zal beter kunnen inspelen op het gedrag van jou en je paard. Hij of zij weet waarschijnlijk ook veel beter welk mooi plaatje jij voor jou en je paard in gedachten hebt. Hierdoor zal een fotoshoot makkelijker verlopen voor zowel jouw paard en voor jou, als voor de fotograaf zelf.

Helena Massa is al 8 jaar lang gespecialiseerd paardenfotograaf. We vroegen haar wat ze er het leukste aan vindt…

Het leukste aan paardenfotografie is dat je elke dag weer iets nieuw bijleert. En dat je de hele dag lang alleen maar omgaat met mensen die dezelfde passie delen als jou: paarden en paardrijden.

Katrien Van Miert

♞ Lover, ruiter en fokker bij Haras Des Rêves | ⌨ Communicatiespecialiste bij Communicatie Katrien

Leave a Reply