De winter: de temperatuur daalt, de wegen zijn glad en het lijkt niet te stoppen met regenen. Genoeg redenen om al eens te beslissen niet naar stal te gaan. Maar ook al hebben paarden minder last van deze koude temperaturen, toch is het een goed idee om je viervoeter extra in het oog te houden.
Hydratatie
Veel paarden zijn geneigd minder te drinken tijdens de wintermaanden.
Paarden zijn niet alleen gevoelige eters, ook wanneer het op hun drinkwater aankomt, kunnen ze kieskeurig zijn. Sommige paarden drinken niet graag uit een andere drinkton dan ze gewend zijn, maar ook de smaak of temperatuur van het water kan een invloed hebben op hoeveel een paard drinkt. Zo drinken veel paarden minder water wanneer de temperaturen dalen en het water kouder is. Toch is ook in de winter voldoende vochtinname van belang om het paardenlichaam gezond te houden. Merk je dat je paard minder drinkt? Dan kan je volgende aanpassingen overwegen:
- Geef dagelijks vers water
- Geef warm water in plaats van koud water
- Geef water met elektrolyten
- Doe een beetje appelsap in het water
Voeding
Een aangepast rantsoen is geen overbodige luxe.
Het rantsoen van een paard, is precies afgesteld op het lichaamstype en de mate van arbeid die het verricht. Tijdens de wintermaanden verandert er voor veel paarden echter heel wat. Zo gaan ze weinig tot niet op de weide en krijgen ze vooral hooi gevoerd. Bovendien vraagt het op peil houden van hun lichaamstemperatuur en het aanmaken van een wintervacht extra energie. Maar, in de winter bewegen onze paarden wel vaak minder – zowel omdat ze minder vrije beweging krijgen, als omdat ze minder getraind worden. Daarom kan je overwegen om enkele aanpassingen te doen aan het rantsoen en de voederroutine van je paard.
- Hang speelgoed in de stal, zo kan je verveling tegengaan op de momenten dat je paard binnen staat.
- Zorg ervoor dat je paard ook in de wintermaanden voldoende vitaminen en mineralen krijgt.
Word je paard in de winter erg weinig getraind? Overweeg dan om (tijdelijk) over te stappen op een balancer. - Zorg dat je paard voldoende kauwmogelijkheden heeft. Je kan hiertoe verschillende soorten hooi, maar ook stro aanbieden.
- Word je paard snel te dik of te dun in de winter? Weeg dan de hoeveelheid voeding goed af. Voer meer of minder indien nodig, maar zorg ervoor dat je paard geen voedingsstoffen tekort komt.
- Aanvullend kan je overwegen het gewicht van je paard goed in de gaten te houden door het tweewekelijks te meten met een meetlint.
Bewegen
Voldoende beweging is essentieel voor een gezond paardenlichaam.
Paarden zijn dieren die in normale omstandigheden bijna continu bewegen. In de winterperiode staan veel paarden vaak verplicht meerdere uren stil op stal. Door een gladde of harde ondergrond en de koude temperaturen, is het bovendien minder aangenaam om te rijden. Toch is het belangrijk dat de conditie van je paard ook in de winter onderhouden blijft. Er zijn verschillende manieren om je paard te laten bewegen en te trainen tijdens de wintermaanden.
- Houd spieren soepel met behulp van massage en stretches
- Laat je paard zo vaak het kan vrij bewegen in een paddock of bak
- Ga regelmatig een stukje (aan de hand) wandelen
- Als je de mogelijkheid hebt, kan je natuurlijk blijven doortrainen in een binnenpiste!
Scheren of niet?
Scheren en het gebruik van dekens zijn niet noodzakelijk, maar kunnen soms een oplossing bieden.
De aanmaak van de wintervacht wordt bepaald door de aanwezige hoeveelheid melatonine in de hersenen. Wanneer de dagen korter worden, zoals in de wintermaanden, stijgt de hoeveelheid melatonine in het paardenlichaam. Op dat moment start het paardenlichaam met het aanmaken van de wintervacht. In principe moet die wintervacht geschoren worden: ze vormt een natuurlijke bescherming tegen het koude en natte weer. Er zijn enkele situaties waarin het scheren van een paard wel nuttig kan zijn.
- Wanneer een paard door een dikke wintervacht last krijgt van luizen en/of mijten.
- Wanneer je ook in de winter intensief traint en je paard nadien lang nat blijft door het zweet.
Wanneer je een paard scheert, moet je er natuurlijk rekening mee houden dat het zichzelf niet meer goed warm kan houden. Daarom wordt er meestal voor gekozen om bij deze paarden dekens op te leggen. Je kan er ook voor kiezen om bij het begin van de herfst een deken op te leggen zonder een paard te scheren. Het deken zal de groei van een dikke wintervacht tegengaan en ervoor zorgen dat je paard bij het trainen minder zweet, zonder dat je het moet scheren. Het gebruik van een deken kan in sommige gevallen ook oudere paarden of paarden die veel last hebben van spierverzuring helpen om de winter op een fijne manier door te komen.
Bronnen: Effektri.com, Beestig.be, Horses.nl, Saracenhorsefeeds.com