Als ruiter kwam je ongetwijfeld al eens terecht in een situatie waarin je paard onrustig werd en er ineens vandoor ging. Er rest ons vaak niet meer dan wanhopig te proberen onszelf en ons paard te kalmeren. Daarbij nemen we vaak automatisch onze teugels strak vast. Paardentrainster Rif Dujardin vertelt ons dat het ook anders kan: door je paard deze noodstop aan te leren.
Hou de voeten in beweging
Om te weten hoe je best op spannende situaties kan reageren, moet je eerst begrijpen hoe paarden hier van nature mee omgaan. Bij angst zullen ze altijd eerst proberen weg te rennen. Het blijven immers vluchtdieren, hoe stoer ze ook zijn.
Rif: “Deze reflex is erg handig voor een paard als het moet overleven in het wild. Maar wanneer wij aan het rijden zijn, willen we liever eerst even kunnen vertellen dat een situatie toch niet gevaarlijk is. Wanneer een paard wil vluchten kan je het niet met kracht dwingen om stil te blijven staan. Hierdoor zal je er trouwens alleen maar voor zorgen dat de situatie escaleert.”
”"Dé tip om een succesvolle noodstop te maken is je paard te laten inbuigen en hierbij de achterhand te verzetten. Op die manier kan het niet voorwaarts lopen, maar kunnen de voeten wel blijven bewegen. Zo wordt het teveel aan adrenaline afgebroken."
Rif DujardinHippoMania
“Wanneer paarden iets als ongewoon of bedreigend ervaren, zal het lichaam adrenaline aanmaken. Die adrenaline kan, fysiologisch gezien, enkel afnemen als het paard de voeten kan bewegen. Dé tip is daarom om je paard te laten inbuigen en hierbij de achterhand te verzetten. Op die manier kan het niet voorwaarts blijven lopen, maar kunnen de voeten wel blijven bewegen. Hierdoor neemt de adrenaline af en kan je de situatie onder controle houden.
Let wel op: ga niet zo maar even je paard omtrekken en rondjes stappen. Het is zeer belangrijk dat je deze oefening correct en zorgvuldig uitvoert. Zowel paard als ruiter moeten de noodstop eerst beheersen in een gecontroleerde situatie. Daarna pas, zal je hem ook succesvol kunnen gebruiken in een noodsituatie. Gebruik de oefening ook niet te pas en te onpas en zorg dat je ze kan uitvoeren in stap, draf en galop.”
Zo leer je de noodstop aan
Een noodstop kan je veel angstvallige, gevaarlijke momenten besparen. Ga dus meteen aan de slag. Hieronder legt Rif je in twee stappen uit hoe je haar noodstop kan aanleren. Doe dat eerst in stap. Wanneer je dat onder de knie hebt kan je de noodstop ook in draf en vervolgens in galop aanleren.
Stap I: hoofd en hals inbuigen
Leer je paard eerst om het hoofd en de hals zijdelings na te geven wanneer je druk geeft. Zorg dat je deze stap in stilstand kan uitvoeren (en dus zonder dat je paard de voeten beweegt)!
- Breng je teugel rustig, en met een grote boog, naar je dij. Zo vraag je je paard om het hoofd naar één kant te buigen.
- Dit herhaal je tot je paard op zeer lichte teugeldruk het hoofd naar je knie of voet brengt en het daar ontspannen ter plaatse houdt (dus zonder hangen of tegentrekken).
Stap II: achterhand verzetten
Wanneer je paard het hoofd en de hals inbuigt zoals gevraagd, kan je verderwerken aan het verplaatsen van de achterhand.
- Start door je paard te vragen om in te buigen. Als het je teugel volgt, laat je die teugel niet los. Je trekt niet maar laat je hand rusten op je heup. Zo zal je paard enkel druk voelen als het zijn hoofd wil wegtrekken.
- Daarna vraag je je paard om de achterhand te verplaatsen door je been aan te leggen aan dezelfde zijde als de teugel die je hebt aangenomen.
- Indien je paard niet reageert op je been, ga je systematisch meer druk geven met (enkel met je binnenbeen, niet met 2 benen tegelijk uiteraard).
- Zodra je paard de achterhand verzet, laat je onmiddellijk de druk die je met je been geeft los.
- De teugel hou je vast tot je paard weer stil staat en het hoofd en de hals ontspant.
- De voorhand hoef je niet te verplaatsen.
Video
Als je deze twee stappen goed kan uitvoeren, zal je paard op een kleine volte de voeten kunnen bewegen zonder weg te lopen. De video hieronder toont iemand die de noodstop aan het inoefenen is. Het inbuigen gaat al goed, maar aan het wijken van de achterhand is nog wat werk.
Ga jij ook aan de slag met deze noodstop? Of ken je er nog een andere? Laat het ons weten, of beter nog: bezorg ons een video!